Gazdaság

A babaváró hitel a járvány ellenére is népszerű maradt

Egy év alatt összesen százezer támogatást folyósítottak a hitelintézetek a bankszövetség és a jegybank tájékoztatása szerint, az átlagos összeg 9,5 millió forint körüli

Közkedvelt konstrukció a babaváró támogatás a fiatal, családalapítás előtt álló ügyfelek körében. A legtöbben Pest megyéből és az ország északkeleti régióiból érdeklődtek a lehetőség iránt.

A babaváró hitel a járvány ellenére is népszerű maradt
Akik teljesítik a feltételeket, akár néhány napon belül megkaphatják a támogatást
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Magyar Bankszövetség és az MNB tájékoztatása szerint eddig összesen százezer babaváró támogatást folyósítottak a hitelintézetek, amelyből az OTP Bank harmincötezernél több családnak, összesen 340 milliárd forint összegben folyósított kölcsönt – válaszolta lapunk megkeresésére a pénzintézet. Hozzátették, az átlagos hitelösszeg elérte a 9,5 millió forintot. A hitelintézetnél eddig az igénylő családok közel fele élt már a törlesztés szüneteltetésével, míg az ügyletek kicsivel több mint egy százalékánál már megtörtént az adósság részleges vagy teljes elengedése.

A bank válaszából egyértelműen kiderül, a termék az egész országban népszerű: a legtöbben Pest megyében, ezt követően az északkeleti megyékben érdeklődnek iránta az OTP Banknál. A kérelmek 24 százaléka Budapestről, 31 százaléka pedig megyei jogú városokból, míg 45 százaléka egyéb városokból érkezett a hitelintézethez. Idén áprilisban, a fizetési moratórium bevezetését követően kisebb mértékű visszaesés volt tapasztalható a babaváró-igénylésekben, azonban azóta ismét folyamatosan növekszik a kereslet a termék iránt.

A gördülékeny és papírmentes ügyintézést segíti az elbírálást, és ha minden dokumentum rendben van, akkor akár néhány munkanapon belül az ügyfél számláján lehet a babaváró támogatás. Az OTP Bank változatlanul arra kéri ügyfeleit, hogy
a babaváró kölcsön személyes igénylését megelőzően tájékozódjanak a pénzintézet honlapján a jogosultsági feltételekről.

Hasonló népszerűségről számolt be lapunk érdeklődésére a Takarékbank is. Azt írták, a babaváró támogatás közkedvelt támogatott konstrukció a fiatal, családalapítás előtt álló ügyfelek körében. A termék bevezetésétől, 2019. július 1-jétől idén június 30-ig 7697 családdal kötöttek szerződést, 73,7 milliárd forint értékben. Az elmúlt egy év alatt az érdeklődés folyamatos aktivitást mutat a lakosság körében, az átlagos szerződött összeg minimálisan tér el a konstrukció tízmillió forintos maximumértékétől, jelenleg 9,6 millió forint.

A Takarékbank tájékoztatásából kiderül, a termék iránti érdeklődés országos szinten kiegyensúlyozottan élénk. A legnagyobb arányban Budapesten és Pest megyében igénylik. Majdnem ekkora érdeklődést tapasztaltak Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A járvány minimális megtorpanást jelentett az igénylési dokumentumok beszerzésének lassulása miatt, májusra viszont fokozatosan helyreállt a rend. Idén június 30-ig 36 milliárd forint értékben, 3738 családdal kötött szerződést a pénzintézet.

A Budapest Bankhoz a 2019. július 1-jei indulás óta 2020. június 30-ig 3289 darab igénylés érkezett 32 milliárd forint értékben, és eddig 2623 esetben folyósítottak, összesen 25,5 milliárd forint értékben – válaszolták lapunk megkeresésére. Kimutatásaik szerint Budapesten és Pest megyében a legnagyobb a kereslet, és ebben a veszélyhelyzet sem hozott változást, a termék iránti érdeklődés továbbra is jelentős.

Több mint 2200 házaspár igényelt az MKB-nál babavárót egy év alatt, összesen 22 milliárd forintot meghaladó összegben. Az átlagosan igényelt összeg 9,8 millió forint – válaszolta lapunk megkeresésére az MKB Bank. Hozzájuk is Budapestről és Pest megyéből érkezett a legtöbb igénylés. A veszélyhelyzet kihirdetése itt is – mint az élet számos más területén – okozott kezdetben némi megtorpanást. Az első két hónap után azonban az érdeklődés visszaállt az átlagos szintre, a korábban elmaradt igénylések is elkezdtek beérkezni – tették hozzá.

A CIB Banknál az elmúlt egy évben több mint 3400 szerződéskötés történt. Az átlagos hitelösszeg meghaladta a 9,7 millió forintot. Ennél a pénzintézetnél nem hozott érdemi visszaesést a veszélyhelyzet.

Kapcsolódó írásaink