Gazdaság

Nem hoz jelentős árcsökkenést a járvány várható második hulláma a piacon

Amellett, hogy nem hoz jelentős árcsökkenést a járvány várható második hulláma a piacon, két ok miatt az sem valószínű, hogy a törlesztési moratórium lejárta után tömegével jelennének meg újabb ingatlanok a kínálatban – mondta lapunknak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Nem hoz jelentős árcsökkenést a járvány várható második hulláma a piacon
Egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy tömegek kényszerülnének értékesíteni lakóingatlanukat a pénzügyi túlélés érdekében
Fotó: MH

Az október végétől kezdődő időszak mindig csendesebb az ingatlanpiacon, hiszen ilyenkor akár negyven-hatvan százalékkal is kevesebb az érdeklődés az eladó lakások iránt, mint a tavaszi–őszi csúcsidőszakban. Tehát ha ebben az időszakban érkezne egy második hullám, az relatív értelemben véve kisebb visszaesést okozna a lakáspiacon, mint amit idén tavasszal tapasztaltunk – válaszolta lapunk megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Kifejtette, az előző évekhez képest már most is változásnak számít, hogy az ingatlanárak csak stagnálnak, sőt bizonyos helyeken – Budapesten és a nagyvárosokban – enyhén csökkennek is. Bár a kínálati árak stagnálnak (ami már önmagában változás), de a vevők alkupozíciója három-négy százalékról öt-tíz százalékra nőtt, tehát a tranzakciós árak összességében négy-öt százalékkal csökkentek a múlt évhez képest a fővárosban. A szakember szerint ősszel és télen akkor várható jelentősebb árváltozás, ha a koronavírus gazdasági utóhatásai vagy a küszöbön álló rövid távú lakáskiadás szabályozása miatt a vevők fizetőképessége vagy fizetési hajlandósága csökken a lakáspiacon.
Azt is mondta, egyelőre nem látni arra utaló jeleket, hogy tömegek kényszerülnének arra, hogy értékesítsék a lakóingatlanukat a pénzügyi túlélés érdekében. A december 31-i időpont, azaz a törlesztési moratórium lejárta fontos vízválasztó lesz ebből a szempontból, de szerencsére drasztikus gazdasági és foglalkoztatottsági visszaesésről még nem számoltak be a statisztikák – mutatott rá Balogh László.

Hozzátette, pánikszerű és tömeges ingatlaneladásra a lakosság körében két ok miatt sem számítanak: egyrészt azok, akik az elmúlt két-három évben vagy annál korábban vásároltak ingatlant, jóval alacsonyabb ingatlanérték mellett adósodtak el, mint amit a jelenlegi árszintek mutatnak. Az azóta bekövetkezett drágulás miatt az ingatlanok is harminc-negyven százalékkal többet érnek, tehát a bankoknak sem kell aggódniuk a kölcsönök fedezetéül szolgáló ingatlanok értéke és a hitelek megtérülése miatt. Másrészt viszont ha véget is ér a hitelmoratórium időszaka, először azok a befektetők fognak szabadulni az ingatlanjaiktól, akik hitelre vagy akár még 2018-ban vagy azelőtt lakástakarékpénztári megtakarításokra alapozva vásároltak lakásokat. A rövid távú lakáskiadás szabályozása és a bérleti díjak csökkenése őket érintheti a legérzékenyebben.

A bérleti díjak változása és ezzel együtt a választék bővülése – ami mint ismert, a rövid távú lakáskiadás trendváltozása, a külföldi turisták elmaradása miatt következett be – rengeteg albérletben élő munkavállalót ösztönzött arra, hogy körbenézzen a piacon, talál-e szebb, jobb és/vagy olcsóbb kiadó lakást. Balogh László szerint az árcsökkenés lehetővé tette azt is, hogy akinek idáig nem volt alkalmas az otthona arra, hogy dolgozóhelyiséget alakítson ki benne, átköltözzön egy olyan ingatlanba, ahol erre is van lehetőség. Ebből a szempontból az albérletben élők rugalmasabban tudtak reagálni a távmunka miatt megváltozott igényekre, mint azok, akik saját ingatlanban élnek.

Elmaradhat a nyári uborkaszezon

A koronavírus-járvány miatt feltorlódott a kereslet az ingatlanpiacon, de júniusban egy meredek emelkedés látszik a grafikonon, az adásvételek száma elérte a tavalyi szintet. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint az elmúlt években megszokott, július közepétől augusztus végéig tartó uborkaszezon várhatóan idén elmarad, amiben több egymástól független tényező is közrejátszik. Komolyabb áresésre vagy áremelkedésre ugyanakkor nem kell számítani. Márciustól egy részleges visszaesés volt tapasztalható a magyarországi ingatlanpiacon, a legnagyobb kereslet csökkenés a budapesti társasházi lakások esetében alakult ki. Júniusban azonban megfordult a trend. A vártnál gyorsabban elkezdődött a piac regenerálódása, emiatt nem elképzelhetetlen, hogy a nyár második felében évről évre tapasztalható minimális megtorpanás ebben az esztendőben elmarad. Őszre jósolják a koronavírus-járvány második hullámát, sokan pedig az ingatlant látják biztos befektetésnek, és még szeptember előtt nyélbe akarják ütni az üzletet. Ehhez hozzájárul az is, hogy a magyarok többsége várhatóan itthon nyaral, vagy már nincs is szabadsága, emiatt az ügyintézésre is több idejük marad.

Kapcsolódó írásaink