Gazdaság

Marad a laza monetáris politika

Hétindító. A Fed nem készül újabb kamatvágásra, a mennyiségi lazításokat alkalmazza élénkítő eszközként

Jelentős visszaesést mutatnak a héten megjelenő második negyedéves GDP-adatok Németországban és az Egyesült Államokban is annak ellenére, hogy júniusban már a kilábalás jelei mutatkoznak. A munkanélküliség megugrását a kurzarbeit bevezetése akadályozta, fékezte itthon.

Elzárkózik a negatív alapkamattól a Fed, ezért nem várható a már így is rekordalacsony szint módosítása a szerdai kamatdöntő ülésen – mondta lapunknak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Hozzátette, folytatódhatnak inkább a mennyiségi lazítások, ami azt az üzenetet közvetíti, hogy marad a laza monetáris politika.

Csütörtökön a második negyedéves GDP-adatok látnak napvilágot, Németh Dávid szerint az első negyedévhez képest harmincszázalékos lehet a gazdasági visszaesés úgy és annak ellenére, hogy júniusban már például a tartós fogyasztási cikkek megrendelésállománya növekedésnek indulhatott. Április és május számít kiugróan rossz hónapnak, a fogyasztás harmincöt (!) százalékkal eshetett vissza a második negyedévben, míg a munkanélküliség (azzal együtt, hogy a hazaitól eltér a számítási–meghatározási módja) szintén megugrott, lefelé húzva a GDP-t –mondta Németh Dávid.

Az eurozónában, azon belül is Németországban az ifo júliusi hangulatindexével indul a hét. Júniushoz képest javulást mutathat. Recessziót mutat viszont itt is a második negyedéves GDP, amelyet csütörtökön tesznek közzé. Az elemző szerint ennek mértéke lesz a kérdés, éves alapon 11 százalékos visszaesésre számíthatunk, míg az első negyedév csupán 1,9 százalékos recessziót mutatott 2019 azonos időszakához mérve.

A szintén csütörtökön megjelenő júliusi infláció előzetes várakozása nulla felett valószínűsíthető, 0,3 százalékpont lehet az érték. Az eurozónában ugyanezen a napon a júniusi munkanélküliségi adatokat teszik közzé, nyolc százalék alatt maradhat a ráta a kurzarbeit, azaz a rövidített munkarendek bevezetésének köszönhetően.

Pénteken az euróövezet második negyedéves GDP-jét teszik közzé, éves alapon tíz-, de akár tizenöt százalékos visszaesés sem kizárt. Németh Dávid rámutatott, ebben szerepe van például Olaszországnak és Spanyolországnak, amelyeket jobban érintett a válság.

Ugyanezen a napon az övezet inflációs mutatóját is közlik, éves alapon stagnálás valószínűsíthető – tette hozzá az elemző. Idehaza is érkeznek munkanélküliségi adatok szerdán. Németh Dávid szerint lassuló növekedésre van kilátás, szintén a kurzarbeitnek köszönhetően, de júniusban 4,5 százalék is lehet a ráta az előző, kicsit kevesebb, 4,1 százalék után.

Pénteken a májusi munkabéradatokat közlik. Az előző hónapban nyolc százalékkal nőttek a bérek 2019 azonos időszakához képest, a május lassulást mutat a bérdinamikában, de éves alapon így is hétszázalékos növekedésre van kilátás. Németh Dávid megjegyezte, az adatokhoz hozzátartozik, hogy év elején nőttek a legkisebb keresetek.

Kapcsolódó írásaink

Küszöbön az újabb kamatvágás

ĀHétindító. Az euróövezet piacát leginkább az uniós csúcstalálkozó és annak utóélete alakítja a hét első felében, nem utolsósorban pedig az euró árfolyamát is meghatározza