Gazdaság

Két-háromszorosára nőtt az idő, amit egy utazásszervező most az ügyfelek tájékoztatására fordít

Kónya Ádám: Nagy segítség volt az ágazat számára biztosított munkabérjárulék-csökkentés, jó lenne, ha meghosszabbítanák a munkabér kiegészítésére vonatkozó könnyítéseket

Az eddigiekhez képest is jelentősen felértékelődött a utazási irodák és az utazásszervezők szerepe, hiszen a folyamatosan változó helyzetben ők azok, akik biztos pontot jelentenek a turisták számára az utazási információk beszerzésében, közvetítésében – nyilatkozta lapunknak Kónya Ádám, az Euro Travel International Andrássy úti irodájának vezetője, akit a járványhelyzet turizmusra gyakorolt hatásairól és a szektor jelenlegi helyzetéről  kérdeztünk.

Két-háromszorosára nőtt az idő, amit egy utazásszervező most az ügyfelek tájékoztatására fordít
A zöld országokra koncentrálva igyekszünk dolgozni – mondta Kónya Ádám
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– Egy napokban megjelent, friss felmérés alapján a magyar munkavállalók nyolcvankét százaléka fog még idén szabadságra menni, nyaralást viszont már csak negyven százalékuk tervez. Hova utazik az a negyven százalék?

– Választhatnak belföldi, de akár külföldi nyaralóhelyet is. Mivel irodánk szinte teljes mértékben kiutaztatással foglalkozik, főleg az utóbbiakról tudunk beszámolni. Természetesen a legvonzóbbak továbbra is a tengerparti desztinációk, ám idén az úti célok megválasztását alapvetően befolyásolja, hogy a vírusveszély mértékét jelző színkódok közül egy-egy ország piros, sárga vagy zöld kategóriába tartozik.

– Az önök partnerei hova utaznak a leggyakrabban?

– Tavaly utasaink hetven százaléka török és egyiptomi nyaralóhelyeket választott, idén – mivel mindkét ország piros – az európai országok közül elsősorban a görög, az olasz és a spanyol helyszíneket keresik, amelyek zöldek. Jelenleg a legnagyobb kereslet a görögországi programokra van, ár-érték arányukat tekintve ezek a legvonzóbb nyaralási lehetőségek. Sajnos az egzotikus célpontok – Thaiföld, a Maldív-szigetek, Bali, Dominika, Kuba – elérhetetlenek az utazók számára. Azon túl, hogy piros a besorolásuk, a menetrend szerinti járatok sem indulnak ezekre a helyekre kiszámíthatóan.

– Mennyire bonyolítja a helyzetet a tagállamok eltérő besorolása?

– Az eltérő besorolásra viszonylag könnyen fel lehet készülni és pontos tájékoztatást adni az egyes országokról. Viszont az általános bizonytalanság az, ami a legnagyobb károkat okozza. Nincs általános logika, ami alapján következtetni lehet, hogy bizonyos országok esetében mire lehet számítani a jövőben. Vannak olyan zöld és piros országok, amelyek közt a hozzáférhető adatok esetében szinte nincs is különbség a járványszámokat tekintve, ám besorolásukat tekintve mégis ég és föld a különbség. Ez az a bizonytalanság, ami az utasokat nyomasztja. Például a közkedvelt arab úti célok – Egyiptom, Tunézia és Törökország – július eleji kedvezőtlen besorolása valóságos sokként hatott mind az utasokra, mind az utazásszervezőkre. A döntés előtt hetekig ezek az országok magyar állampolgárok számára komolyabb kötelezettségek nélkül is utazható célpontok voltak, és bátran foglalták is őket. A piros besorolás óta azonban a szervezők folyamatosan kénytelenek lemondani ezeket a foglalásokat, hiszen az utazásra nem javasolt kategóriába kerültek. Jelenleg ezzel a döntéssel kell együtt élnünk, és az értékesítést is ez alapján kell alakítanunk. Az utasok is tudomásul vették, hogy az arab all inclusive ellátásról le kell mondaniuk egy időre. De bízom benne, hogy ezeket az országokat nemsokára kedvezőbb besorolásúvá teszik.

– Milyen tapasztalatai vannak a koronavírus utáni nyári szezonban?

– Hogy én is mondjak egy „színkódot”: a 2020-as szezon kétségtelenül a turizmus és az utazásszervezés fekete éveként vonul majd be szakmánk történetébe. Várható idei forgalmunk negyede, harmada lesz a korábbi évekének. Az a tapasztalatunk, hogy az utasok nem is elsősorban a járvány miatti félelem miatt lettek óvatosabbak, hanem az utazásokat megnehezítő körülmények azok, amelyek visszatartják őket a nyaralástól. Mindannyian igyekeznek minimalizálni vagy elkerülni a várható kellemetlenségeket, például az országok besorolása miatti esetleges házikarantén-kötelezettséget. A kiutaztató irodák, az utazásszervezők szerepe viszont épp emiatt az eddigiekhez képest is jelentősen felértékelődött, hiszen a folyamatosan változó helyzetben biztos pontot jelentenek az utazók számára az utazási információk beszerzésében, közvetítésében. Az elmúlt hetekben jellemzően két-háromszorosára nőtt az az idő, amit egy-egy utazásnál az ügyfelek informálására fordítunk, igyekszünk mindent megtenni, hogy a végül kiválasztott program az eddigiekhez hasonlóan élménydús és felejthetetlen legyen a családok számára, akik ki is vannak erre éhezve az elmúlt fél év megpróbáltatásai után.

– Számítanak második hullámra?

– Ha csak engem kérdez, azt mondom: nem. Ám cégünk egyik vezetőjeként kötelességem ezt a lehetőséget is figyelembe venni. Ugyanakkor szinte kizártnak tartom, hogy a kormányzat a teljes bezárkózás megismétlése mellett döntsön, egyrészt mert a kezdeti ijedtség mára már elmúlt, a vírusról jóval többet tudunk, és a betegek hatékony kezelésében is nagy előrelépés történt. Másrészt látható, hogy a gazdaság teljes leállítása katasztrofális helyzetet idéz elő egy-egy ágazatban, például sajnos a turizmus-vendéglátásban is.

– Az önök cége talpra állt a vírus után?

– A hónapokig tartó teljes leállást követően mindhárom irodánk dolgozik, de – bár jóval több munkával, mint korábban – kapacitásunk töredékét tudjuk hasznosítani. Sajnos több munkatársunktól is meg kellett válnunk, hiszen a veszteséges időszakban tartalékainkból kellett élnünk. Nagy segítség volt ebből a szempontból az ágazat számára biztosított munkabérjárulék-csökkentés, illetve pályázatunk pozitív elbírálása a munkabér kiegészítésére vonatkozóan. Nagy gondot okoz viszont, hogy mindkét intézkedés csak három hónapra szól, és augusztustól ismét teljes munkabért és járulékait kell fizetnünk a továbbra is foglalkoztatott dolgozóink után. Érdekképviseleti szervezetünk, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége igyekszik elérni, hogy legalább év végéig meghosszabbítsák ezeket a munkahely- és vállalkozásvédő intézkedéseket, nagyon reméljük, hogy sikerrel járnak. Jelenleg, akárcsak a többi utazási iroda, elsősorban a zöld országokra koncentrálva igyekszünk dolgozni és bevételt termelni, ám az egyértelmű, hogy legtöbb iroda célja 2020 nyarán a túlélés.

Kapcsolódó írásaink

Az Airbnbn túl is van élet

ĀJúlius végén minden évben várható egy nagyobb mozgás a lakáskiadások terén, jellemzően a felvételi ponthatárok kihirdetése után élénkül meg a kereslet