Gazdaság

Jól fizet a diákmunka

A fiatalok legfeljebb két hónapig maximum napi hat órában dolgoznak

A diákmunka-program segítséget nyújt a tizenhat és huszonöt év közötti középiskolásoknak és egyetemistáknak, hogy szakmai gyakorlattal, munkatapasztalattal gazdagodjanak a bérük mellett.

Jól fizet a diákmunka
Bodó Sándor: Több mint húszezer fiatal jutott tisztességes fizetéshez
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A kormány által meghirdetett nyári diákmunka program már több mint húszezer magyar fiatalt juttatott tisztességes fizetéshez a tanítási szünetben. Az így megszerzett munkatapasztalat lehetővé teszi akár a diákok szakmai gyakorlatának teljesítését, de nagy mértékben hozzájárul a későbbi sikeres elhelyezkedéshez is – mondta tegnap Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A lapunknak küldött közleményben a tárca ismertette, az augusztus végéig tartó programban a tizenhat-huszonöt év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok vehetnek részt, akik kétféle munkahelyre jelentkezhetnek. Az első típus az önkormányzati diákmunka, ebben az esetben a munkáltató a területi, települési önkormányzat és annak önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, vagy egyházi jogi személy lehet. A diákok legfeljebb két hónapig, maximum napi hat órában dolgozhatnak, és a szakképzettséget igénylő munkakör esetében havonta 157 950 forintot, míg a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 120 750 forintot kaphatnak, ezt az összeget a kormány száz százalékban fedezi.

A második kategóriát az idényjellegű feladatokat jelentő mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott diákmunka jelenti, ahol a vállalkozások nehezebben tudnak hosszabb távon munkaerőt foglalkoztatni – hangsúlyozta az ITM. Az államtitkár kiemelte, hogy tavaly kilencven különböző, például irodai adminisztrátor, felszolgáló, gyümölcs- és zöldségfeldolgozó munkakörben foglalkoztatták a fiatalokat a munkáltatók.

A hárommilliárd forintos keretösszegű program első heteiben idén az önkormányzati diákmunka dominált több mint tizennyolcezer fővel, a turizmus-vendéglátás területén mintegy kétezer fő, míg az agrárium­ban csaknem háromszáz diák dolgozik az egész ország területén – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Célzottabb lesz a bértámogatás

ĀJövő héten kamarai és érdekképviseleti közreműködéssel elkészül egy vállalati fehér könyv azért, hogy minimálisra csökkenjen a koronavírus terjedésének kockázata

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom