Gazdaság

A források célba érnek

A gazdaságélénkítésre szánt ezermilliárdok egy részét felhasználták

A gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak csaknem fele már célba ért, ennek jelei a foglalkoztatás és a gazdaság erősödésében is érzékelhetők – mondta tegnap az innovációs és technológiai miniszter egy szolnoki vállalkozói fórumon.

Palkovics László ismertette: a gazdaságvédelmi akcióterv alapvetően a járvány miatti krízisidőszak átvészeléséhez szükséges intézkedéscsomag, amelynek forrásai - direkt állami támogatások, szolgáltatások, valamint hitel- és tőketípusú termékek - kilencezer-kétszáz, kilencezer-ötszázmilliárd forintot tesznek ki – közölte a távirati iroda. Ebből a magyar GDP húsz-huszonegy százalékának megfelelő összegből már három-négyezermilliárd forintnyi célba ért, részben felhasznált forrásként, részben megkötött szerződések formájában – tette hozzá. Az említett összeget munkahelyek védelmére, új munkahelyek teremtésére és gazdaságélénkítésre fordították. Utóbbi kapcsán felmérték azt is, hogy a krízishelyzet a veszélyek mellett milyen lehetőségeket jelent a magyar gazdaság szereplői számára – mondta a miniszter, jelezve, ennek szellemében támogatják azokat a kapacitás- és technológiabővítő, valamint struktúraváltó fejlesztési projekteket, amelyek már a vírus utáni időszakra készülnek.

A témában országszerte több helyen tartott, szerdán Szolnokon megrendezett fórum célja az akcióterv és az ehhez kapcsolódó egyéb kormányzati döntések eredményességét, hasznosulását szondázni, egyúttal feltérképezni azt is, milyen további intézkedésekre van még szükségük a vállalkozásoknak – fogalmazott a tárcavezető. Emlékeztetett, hogy a tavalyi 3,1 százalékos munkanélküliség a foglalkoztatási mélypontot jelentő májusban sem mutatott drámai növekedést, hiszen 4,4 százalékra emelkedett. Júniusban pedig már újra többen dolgoztak, mint januárban vagy 2019 márciusában – jegyezte meg. Aki pedig a járvány kárvallottjává vált, annak a helyzetén a kormány számos intézkedéssel igyekezett könnyíteni: munkanélküli-segéllyel, képzési támogatással, valamint rövidített munkaidővel, új munkahelyek teremtésével, továbbá a beruházások többféle jogcímen történő támogatásával körülbelül egymillió embernek nyújtott segítséget a kabinet – ismertette Palkovics László.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom