Gazdaság

Vasúti árufuvarozó léphet tőzsdére

Vasúti árufuvarozó társaság járműbeszerzését finanszírozza a Széchenyi Alapok. Mindez azt a cél szolgálja, hogy lendületbe jöjjön a környezetbarát vasúti árufuvarozás.

Vasúti árufuvarozó léphet tőzsdére
A mostani tőkebefektetéssel a CER Csoport tőzsdei bevezetése elérhető közelségbe került (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

Új mozdonyok beszerzésére fordítja a vasúti árufuvarozásban közel két évtizedes tapasztalattal rendelkező CER Csoport azt a 2,2 milliárd forint összegű tőkebefektetést, amelyben a Széchenyi Alapok és két független piaci társbefektető vesz részt.

A Pénzügyminisztériumhoz tartozó, a közelmúltban stratégiai és arculati átalakuláson átesett Széchenyi Alapok ezzel a kis- és középvállalatok után ezúttal a nagyvállalatok felé tekint.

Mint azt Jobbágy Dénes a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója elmondta, ez a befektetés is része annak a törekvésnek, amellyel a fejlődési potenciállal rendelkező, már ma is jelentős méretű magyar vállalatokat kívánják támogatni a külföldi piacszerzésben és a további növekedésben. Az utóbbi évtizedekben a vasúti árufuvarozás méltatlanul szorult háttérbe, és ez a beruházás hozzájárulhat ahhoz, hogy ez a szektor újabb lendülethez jusson.

Hozzátette, hogy a mostani tőkebefektetéssel a CER Csoport tőzsdei bevezetése elérhető közelségbe került, a részvényeket a tervek szerint 2022 végéig lehet bevezetni a Budapesti Értéktőzsdén.

Az invesztíció hatására a CER Csoport méretben és eredményességben egyaránt számottevő növekedést tervez elérni, saját tőkéjének értéke két éven belül várhatóan meghaladja a tízmilliárd forintot.

A vasúti árufuvarozás mellett intermodális fuvarozásszervezést és szállítmányozást végző CER Csoport hazánkon kívül hat országban rendelkezik működési engedéllyel, forgalmának túlnyomó részét Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban bonyolítja. Az ausztriai működéshez júniusban kapták meg a működési engedélyt, továbbá bejegyezték új, kolozsvári székhelyű cégüket, így az idei horvát irányú terjeszkedést jövőre az osztrák, a lengyel és a román piac követi.

Horváth László a CER Csoport igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a jelenlegi 19 saját mozdonyból álló flotta nem biztosít elegendő szabad kapacitást, így a tőkeemelésből további négy villamos és egy dízelmozdony lízingeléséhez teszik lehetővé az önrész fizetését.

Az elnök lapunk kérdésére elmondta: örömmel vették, hogy a kormány a kizárólag piaci alapon nem finanszírozható vasúti egykocsis árufuvarozás támogatásáról döntött. Ugyan a CER leginkább irányvonatokat továbbít, de a kormányzati döntés után ezen a területen is megjelennek a tervek szerint. Ugyancsak kedvező az a négymilliárd forintos állami támogatás, amely a záhonyi logisztikai átrakóközpont tervezését, illetve fejlesztését teszi lehetővé. Ezzel a beruházással ugyanis évi 150 ezer konténert lehet átrakni Záhonyban, így a térség a régió vezető logisztikai központja lehet. Mivel a kínai és a magyar kormány programjában szerepel a vasúti árufuvarozás fejlesztése, ez komoly lehetőség Magyarország számára – tette hozzá Horváth László.

Kínából a nyugat-európai piacra leginkább Lengyelországon keresztül jutnak el a konténerek vasúton, viszont számunkra komoly előnyt jelent, hogy a Mongólián és Kazahsztánon keresztül az út háromezer kilométerrel rövidebb Záhony közbeiktatásával.

Kapcsolódó írásaink