Gazdaság

ITM: Megint hazudott a Népszava

A Népszava állításaival szemben rendben zajlik a szakképzésben dolgozók jogállásváltása és béremelése - olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) lapunkhoz eljuttatott közleményében. A tárca a cikkben megfogalmazott állításokat a szakszervezet politikai hangulatkeltésének tartja.

ITM: Megint hazudott a Népszava
A fenntartó minden segítséget megad az érintetteknek a járványhelyzet miatt csekély számban felmerülő egyedi problémás ügyek mielőbbi megoldásához
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A szakképzésben oktatók július elsejétől jelentős béremelés mellett gyakorolják hivatásukat, több olyan kedvezményt, lehetőséget is megtarthatnak, amely a korábbi foglalkoztatási-jogi helyzetük alapján illette meg őket - mutatott rá az ITM, hozzátéve: az átállás mindenhol rendben zajlik, az elsöprő többség elégedettséggel nyugtázta a változtatást.

„A munkáltató által megajánlott új bért országos átlagban az érintettek közel 97 százaléka fogadta el. A szerződések tartalmával minden dolgozó tisztában van, arról a munkáltatók tájékoztatást adtak számukra. A fenntartó minden segítséget megad az érintetteknek a járványhelyzet miatt csekély számban felmerülő egyedi problémás ügyek mielőbbi megoldásához” - hangsúlyozta a közlemény.

A tárca azt is leszögezi: fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy egy esetleges későbbi szerződéskötés semmilyen hátrányt nem jelenthet a dolgozók számára.

„A korábbi ajánlatban foglaltak mindkét felet kötik, a dolgozó nem kerülhet a megállapodáshoz képest kedvezőtlenebb helyzetbe” - emeli ki az ITM.

A szaktárca visszautasítja a Népszava munkavégzés helyét és végkielégítéseket érintő, valótlan híreszteléseit, kiemelve, hogy az azokkal kapcsolatos eljárások is a hatályos jogszabályok szerint zajlanak.

„A kormány az átlagosan 30 százalékos béremeléssel a tanárok és oktatók iránti megbecsülést fejezi ki, erősíti a szakképzés és a versenyszféra közötti kapcsolatot és átjárhatóságot. A megújuló szakképzésben az ősszel kezdődő tanévtől a diákok is többletjuttatást kapnak az újonnan bevezetett ösztöndíjak formájában” - zárul a közlemény.

Kapcsolódó írásaink