Gazdaság

Küszöbön az újabb kamatvágás

Hétindító. Az euróövezet piacát leginkább az uniós csúcstalálkozó és annak utóélete alakítja a hét első felében, nem utolsósorban pedig az euró árfolyamát is meghatározza

Hazai elemzők szerint tizenöt bázisponttal tovább mérsékelheti az alapkamatot a jegybank. Az Egyesült Államok egyes tagállamaiban újabb szigorításokat kellett életbe léptetni, kérdés, hogy a Fed már a héten előáll-e valamilyen gazdaságélénkítő javaslattal.

Küszöbön az újabb kamatvágás
Nincs egyértelmű konszenzus az elemzők között, hogy mikor lép a jegybank
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Idehaza a legfontosabb a héten a jegybank kamatdöntő ülése. Egy-két hónapja még nem számítottunk változásra, ám a jegybank új alelnöke szerint nem zárható ki újabb tizenöt bázispontos kamatcsökkentés, innentől pedig az lenne meglepő, ha ezt nem lépné meg a héten a Magyar Nemzeti Bank – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Hozzátette, a hazai álláspont egységes e téren, mondhatni beárazták ezt a lépést, amellyel egyidejűleg az egyhetes betéti kamat is mérséklődik. A gazdaságélénkítés kapcsán a növekedési hitelprogram kerülhet előtérbe. Újabb kamatvágásra már nem kell számítani az elemző szerint, ugyanis a jegybank szeretne távol(abb) maradni a zéró kamatszinttől. Nemzetközi elemzők kételkednek abban, hogy újból lép a Magyar Nemzeti Bank. Az intézmény maga egyébként továbbra is gazdasági növekedést jelez előre az idei évre.

Az euróövezet piacát leginkább a múlt heti uniós csúcstalálkozó (ahol többek között a 2021–2027-es költségvetési ciklusról és a közösségi adózásról volt szó) és annak utóélete alakítja a hét első felében, nem utolsósorban pedig az euró árfolyamát is meghatározza. Fontos tényező az is, milyen és mekkora segítség jut a periféria alatti országoknak. Csütörtökön teszik közzé az euróövezet júliusi fogyasztói bizalmi indexét. Ez még mindig negatív tartományban marad, 11 pont lehet, ami még így is többpontos javulás az előzőhöz képest. Virovácz Péter hozzátette, ezeket a mutatókat az befolyásolja, várhatók-e újabb bezárások, lezárások.

Az övezet júliusi beszerzési menedzserindexe (BMI) vegyes képet mutat: ezen belül a feldolgozóipari BMI már megközelítheti a vízválasztónak számító ötven pontot, 49,3 a várakozás. A szolgáltatóipari BMI viszont már picivel ötven fölé kerülhet, ám egyesével és összességében is elmarad a járvány előtti szinttől – mondta az elemző.

Az Egyesült Államokból szerdán érkeznek lakáspiaci adatok, egész pontosan a használtlakás-értékesítés júniusi számai. Itt beindulhatott ugyan a piac, az eddigi adatok alapján azonban pont az a főként 45–50 éves (középkorú) réteg bonyolított ingatlanügyletet, akiket kevésbé érintett a járvány, a várható plusz ötszázalékos lakáseladás-növekményt is így érdemes nézni – magyarázta Virovácz Péter. Mivel egyes tagállamokban megint súlyosbodott a járványhelyzet, a jegybank szerepét betöltő Fed több kommentárja is utal arra, hogy újabb lépések lehetnek szükségesek. Kérdés, hogy már ezen a héten előállnak-e valamilyen javaslattal – fejtegette az elemző. És ez nem csak a költségvetés, hanem a novemberi elnökválasztás szempontjából sem mellékes – tette hozzá.

A héten a nagyobb piacok mellett a feltörekvők is érdekesek lehetnek. Törökországban a héten megállhat az eddig tartó kamatvágási ciklus, 8,25 százalék lehet az alapkamat. Oroszország ezzel szemben 25 vagy ötven bázispontos kamatvágást jelenthet be, 4,25 illetve négy százalékra mérsékelve azt, főként az inflációs várakozások miatt.

Ha az ázsiai piacokra nézünk, érdekesen alakulnak a második negyedéves GDP-adatok. Dél-Korea ugyanis annak ellenére kerülhet technikai recesszióba, hogy viszonylag sikeresen vészelte át a járvány első hullámát. Az ország GDP-je 2,5 százalékkal maradhat el az előző negyedévhez képest, azonban az első negyedév is negatív mérlegű – innen a technikai recesszió – magyarázta az elemző.

Hangsúlyozta, hogy Szingapúr esetében negyvenszázalékos beszakadás is valószínűsíthető, míg a járvány kiindulópontja, Kína a második negyedévben már jelentős növekedést mutatott az év első három hónapjához képest.

Kapcsolódó írásaink

Óvatos élénkülés májusban

ĀHétindító. Globális szinten kedvezőbbek lehetnek a gazdasági mutatók az áprilisihoz képest – bár a védekezés miatt itthon a költségvetés hiánnyal zárhatott