Gazdaság

A járvány miatt a sörfogyasztás is visszaesett

Összesen tíz százalékkal, 1,8 millió hektoliterre csökkent az öt legnagyobb magyar sörgyártó idei második negyedéves forgalma 2019 azonos időszakához képest a vendéglátó és a rendezvényszektor leállása és a vártnál lassabb helyreállása miatt – mondta Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének vezetője a távirati irodának. Hozzátette: különösen erős a visszaesés a csapolt söröknél, ahol az eladások az előző év második negyedévének mindössze 35 százalékát, alig 62 ezer hektolitert tettek ki.

A járvány miatt a sörfogyasztás is visszaesett
A csapolt söröknél az eladások az előző év második negyedévének mindössze 35 százalékát, alig 62 ezer hektolitert tettek ki
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kántor kiemelte, hogy a csökkenés minden termékszegmenst érintett, így az első fél év adatai alapján már látható, hogy idén a korábbi éveknél kevesebb sört értékesít majd a magyar söripar, annak ellenére, hogy a májusi időjárás lényegesen kedvezőbb volt a tavalyinál, és a kiskereskedelemben fellépő magasabb kereslet némileg ellensúlyozni tudta a vendéglátásból kieső forgalmat. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt csökkent ugyan a kereslet, egyebek mellett azonban az exporttevékenység erősítése segítette a munkavállalói létszám fenntartását. A söripari vállalatok a nemzetközi tulajdonosi kapcsolataiknak köszönhetően a régióba irányuló exportjukat a belföldi forgalomnál magasabb mértékben tudták fenntartani, így a külföldi eladások csak négy százalékkal estek a második negyedévben.

Ugyanebben az időszakban az import mennyisége látványosan, a korábbi forgalom 29 százalékával, 80 ezer hektoliterrel csökkent, hozzásegítve a magyar sörtermelést a foglalkoztatottság fenntartásához. A söripar öt legnagyobb vállalata 1597 embert foglalkoztat Magyarországon – ismertette a vezető.

A szövetség tavalyi jelentése szerint a Magyarországon jelen lévő öt legjelentősebb sörgyártó (Borsodi Sörgyár Kft., Carlsberg Hungary Kft., Dreher Sörgyárak Zrt., Heineken Hungária Zrt., Pécsi Sörfőzde Zrt.) együttes belföldi értékesítése tavaly mintegy 6,216 millió hektoliter volt, 44 ezer hektoliterrel, 0,7 százalékkal kevesebb az előző évinél. A csökkenő forgalom ellenére az iparág több járulékot és adót fizetett be 2019-ben a költségvetésbe, 82,071 milliárd forintot, szemben a 2018-ban befizetett 80,085 milliárd forinttal.

Kapcsolódó írásaink