Gazdaság

Jobb lett az ország pénzügyi pozíciója, májusban javult a folyó fizetési mérleg

Növekvő exportbevételek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes havi adatai szerint az áprilisi 1,075 milliárd eurós deficitet követően májusra 663 millió euróval 412 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya alapvetően az áruforgalomhoz köthető pénzmozgásoknak köszönhetően – derült ki az MNB előzetes adataiból.

Az Európai Uniótól érkezett tőkeátutalások a tőkemérlegben az előző hónaphoz képest májusban 35 millió euróval kisebb összeget, 188 millió eurót tettek ki. Ezzel az ország pénzügyi pozíciójának átfogó jellemzésére a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számított külföldi finanszírozási igény a folyó fizetési mérleg javulásához hasonló összeggel 655 millió euróval javult, és az áprilisi 892 millió euróról 237 millió euróra csökkent. Mint arról a távirati iroda beszámolt, májusban az exportbevételek 1,066 milliárd euróval haladták meg az előző havit, míg az import kifizetések 310 millió euróval emelkedtek, így a deficit 756 millió euróval 181 millió euróra csökkent. A szolgáltatások külkereskedelméből 167 millió euró többlet származott.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom