Gazdaság

Jean Todttal, a FIA elnökével tárgyalt Palkovics László

A közúti közlekedésbiztonságot érintő intézkedésekről és a magyar autó-motorsport fejlesztését célzó stratégiai kérdésekről egyeztetett munkavacsorán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Jean Todttal, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökével Budapesten.

Jean Todttal, a FIA elnökével tárgyalt Palkovics László
Jean Todt, a Nemzetközi Automobil-szövetség elnöke
Fotó: AFP/Miguel MEDINA

Az Innovációs és technológiai Minisztérium (ITM) szombaton kiadott közleményében ismertette: a megbeszélésen nagy hangsúlyt kapott az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak összefüggésében kezdeményezett közúti biztonsági program, hiszen Jean Todt egyben az ENSZ-főtitkár közúti közlekedésbiztonságért felelős különmegbízottja. Az elnök elismerését fejezte ki a magyar kormánynak az eddig elért előrelépésekért és további határozott fellépést javasol a közúti közlekedési balesetek jelentős csökkentésére.

Palkovics László miniszter tájékoztatta partnerét a magyar közúti közlekedésbiztonsági tapasztalatokról, és ehhez kapcsolódóan megvitatták a fenntartható közlekedés feltételeit, valamint az Európai Unió közúti közlekedésbiztonsági céljait. Egyik legfontosabb ezek közül a közúti halálesetek és sérülések számának 2020-2030-ig ötven százalékkal történő csökkentése, majd 2050-ig nullára redukálása. Ennek elérésére javasolt konkrét intézkedésként elhangzott, a biztonsági övek használatának fokozása és a járműpark korszerűsítése.

A kialakult világjárvány egyik következménye az alternatív városi mobilitás (elektromos kerékpárok, robogók, gyaloglás, kerékpározás) felfutása lesz, ami az infrastruktúra biztonságának növelését és az oktatás szükségességét vonja maga után. A kiszolgáltatott úthasználók balesetek elleni védelme érdekében a felek megállapodtak a szükséges intézkedések mielőbbi bevezetésének fontosságáról.

Jean Todt megköszönte a magyar kormánynak az Egyesült Nemzetek Közúti Biztonsági Alapjához nyújtott hozzájárulását is, jelezve elkötelezettségüket a globális közúti biztonság iránt.

A miniszter biztosította a FIA elnökét, hogy a magyar autó-motorsport felkészült a járványhelyzet által támasztott kihívásokra és folyamatosak az egyeztetések a szervezők, a járványügyi szakemberek és a kormányzat között. A hétvégi 35. Magyar Nagydíj is a közegészségügyi biztonsági előírások maximális betartása mellett valósul meg.

A találkozó kiemelt témája volt továbbá a Magyar Autó-motorsport Fejlesztési Ügynökség létrehozása is (HUMDA - Hungarian Motorsport Developement Agency), amely a tavasszal elfogadott stratégia megvalósulását segíti. A megfogalmazott célok kiterjednek az infrastruktúra-fejlesztésre, az oktatásra és edzőképzésre, és a sportág jövőbeli támogatására, ezzel a magyar autó-motorsport hosszútávú fejlesztésére.

A Hungaroring Sport Zrt. közleménye szerint Palkovics László Chase Carey-vel, az F1 kereskedelmi jogait birtokló Formula One Group vezérigazgatójával is egyeztetett a Magyar Nagydíj helyszínén.

A miniszter azt mondta, fontosnak tartja, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben is rendezzenek olyan eseményeket, amelyek reményt adnak az embereknek arra, hogy az élet egyszer visszatér majd a rendes kerékvágásba. Véleménye szerint a Forma-1-es futamok is ilyenek annak ellenére, hogy a nézők most csak a televízió képernyője előtt ülve nézhetik mindazt, ami a pályán történik.

„Fontos üzenet ez a világnak, és még fontosabb, hogy Magyarországon rendeznek versenyt, ami annak is köszönhető, hogy hazánk a járvány idején jól teljesített a megfelelő időben meghozott megfelelő intézkedésekkel” - nyilatkozta Palkovics László.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy a kormány elfogadta azt az autó-motorsport stratégiát, „amely kontextusba helyezi a versenyeinket”.

„A stratégia egyik eleme a Hungaroring felújítása, és informáltam Chase Carey-t arról is, hogy felépítünk egy másik versenypályát, amelyen a fő cél a MotoGP megrendezhetősége” - mondta Palkovics László. Hozzátette, hamarosan létrejön egy ügynökség, „amely a sport- és technológiai résztvevőket össze tudja kapcsolni az állammal”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom