Gazdaság

Folytatódik a gazdasági kilábalás

Már kétszázezer embernek segít a munkahelyvédelmi bértámogatás

A koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozta a magyar gazdaságot, a káros hatásokat a kormány komplex intézkedési csomaggal mérsékeli, valamint az adó- és járulékkedvezményeken, a hatékonyságnövelő és versenyképesség-javító támogatásokon túl munkaerő-piaci intézkedésekkel is védi az elmúlt tíz év eredményeit – mondta tegnap Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Folytatódik a gazdasági kilábalás
Védelem a munkavállalóknak
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A munkahelyvédelmi bértámogatási programban mintegy 14 ezer vállalkozás nyújtott be eddig kérelmet kétszázezer munkavállalóra. Eddig 180 ezer munkavállaló esetében született támogató döntés, a feldolgozás folyamatosan zajlik. Az ITM közleményéből kiderült, hogy a bértámogatást 2020. augusztus 31-ig lehet igényelni.

A munkavállalói létszám alapján a kérelmet benyújtó vállalkozások 13,3 százaléka mikrovállalkozás, 25 százaléka kisvállalkozás, 27,9 százaléka középvállalkozás és 33,8 százaléka nagyvállalkozás. A gazdasági ágazatok közül legnépszerűbb a feldolgozóipar, második helyen áll a kereskedelem és a gépjárműjavítás (16,7 százalék, közel 33 ezer kérelem), harmadik helyen a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (9,1 százalék, közel 18 ezer kérelem), negyedik helyen pedig az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (4,9 százalék, közel tízezer kérelem).

Kapcsolódó írásaink