Gazdaság

Tovább csökken a bürokrácia a vállalkozásoknál

Napirenden szerepel a közjegyzői díjak felülvizsgálata, a munkahelyvédelmi bértámogatásnál pedig már a pályázathoz szükséges dokumentumokat egy oldalra egyszerűsítették

Egyszerűsítené a pályázati adminisztrációt az Innovációs és Technológiai Minisztérium a vállalkozások pénzügyi forráshoz jutása érdekében.

Tovább csökken a bürokrácia a vállalkozásoknál
György László: Eredményes a gazdaságvédelmi akcióterv első két fázisa
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A vállalkozások nemzetközi versenyképességének javítása, a kedvezőbb üzleti környezet kialakítása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium bürokráciacsökkentő intézkedéseket dolgoz ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatai alapján – jelentette be tegnap György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón.

Az államtitkár a távirati iroda beszámolója szerint elmondta, a 2019 őszén elfogadott kis- és középvállalkozásokat (kkv) erősítő stratégiá­ban külön pillérként jelenik meg a vállalkozások terheinek mérséklése, az üzleti környezet javítása. Hozzátette, a kamara a tárca megbízásából kérdőíves és interjús kutatást végzett 2020 március és április között a hazai kis és közepes vállalkozások körében a cégek versenyképességét gyengítő adminisztrációs terhek beazonosítására.

Parragh László elmondta, hogy 1500 cég kérdőíves válaszából, valamint több cégvezetővel készített mélyinterjúból összeállított kutatásuk azt mutatja, hogy bár jelentősen javult az cégek bizalma az államigazgatással szemben, ugyanakkor az üzleti környezetük további javulását várják, egyebek közt pél­dául kiszámítható és egyszerűbb adó- és pályázati rendszert szeretnének a vállalatok.

György László felidézte, hogy a vállalkozók terheinek csökkenését eredményezte a partnerekkel 2017-ben megkötött hat évre szóló megállapodás, amely révén az idén júliusban tovább mérséklődött a szociális hozzájárulási adó mértéke. Részletezte, hogy a tárca többi között javaslatot tesz a közjegyzői díjak felülvizsgálatára, különös tekintettel a válsághoz kapcsolódó hitel- és egyéb pénzügyi termékeknél. A koronavírus-járvány miatt pedig még fontosabbá vált, hogy a vállalkozások pénzügyi forráshoz jussanak, ezért a pályázati adminisztráció további egyszerűsítését javasolják.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a gazdaságvédelmi akciótervben a mun­kahelyvédelmi bértámogatásnál a vállalkozások jelzései alapján a pályázathoz szükséges dokumentumokat a korábbi tízről már egy oldalra egyszerűsítették.
György László úgy összegzett, hogy a koronavírus-járvány negatív hatásait mérséklő gazdaságvédelmi akcióterv első két fázisát eredményesnek lehet tekinteni, 2020. júniusra 4 millió 470 ezer foglalkoztatott volt Magyarországon, ez tizenkétezerrel meghaladja a januári foglalkoztatási szintet, és csak minimálisan marad el a 2019. júniusi adattól, mindeközben hétszázezerrel többen dolgoznak Magyarországon, mint 2010-ben.

Kapcsolódó írásaink