Gazdaság

Dinamikusan növekszik a vendégéjszakák száma

A júniusi adatok azt mutatják, hogy dinamikus ütemben emelkedik a vendégéjszakák száma az országban, 500 ezer fő csaknem másfél millió vendégéjszakát töltött el hazai szálláshelyeken  - mondta el Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója legfrissebb podcastjában.

Dinamikusan növekszik a vendégéjszakák száma
Guller Zoltán, az MTÜ vezetője
Fotó: MTÜ

A beszélgetésből az is kiderül, hogy a SZÉP-kártya költések a járványhelyzet ellenére meghaladták a tavalyi értéket az első félévben, és év végére jó eséllyel 300 milliárd fölé emelkedik a SZÉP-kártya feltöltések összege, ami rekordnak számítana. 

Guller Zoltán leszögezte: kevés idő telik el a foglalások és a becsekkolás között, ami arra utal, hogy a magyar belföldi turista az utolsó pillanatban foglal.

A Balatonnál a külföldi vendégek száma is jelentősen megnőtt, noha ők a fővárost még mindig elkerülik - mondta az MTÜ vezetője, hozzátéve: a légijáratok száma és azok töltöttsége is folyamatosan nő.

„Egy ilyen helyzetben az emberéletnél nincs fontosabb, az állam, a kormány feladata, hogy megvédje az állampolgárait, minden döntés elsődleges célja az emberélet védelme. A magyar emberek, a mi életünk védelménél nincs fontosabb, ezt el kell fogadni”  - mondta Guller a beutazási feltételek szigorodásáról.

Az elhalasztott tűzijátékról Guller elmondta: örvendetes, hogy Magyarországon a járványügyi helyzet rendben van, a rakéták pedig raktárban fogják megvárni a következő évet, hogy fellőhessék azokat. „El kell fogadni mindannyiunknak, hogy a biztonságunknál semmi sem lehet fontosabb. Fájdalmas, de helyes döntést hozott a kormány” - szögezte le az MTÜ vezérigazgatója.

Guller Zoltán az Airbnb-lakáskiadás szabályozása kapcsán elmondta: régi vitát oldott meg az Országgyűlés, amikor elfogadta ezt a törvényt. 

„Amikor az MTÜ létrejött, Budapesten nagyjából ötezer magánszállás volt. Mára a számuk 13 ezer felettire nőtt. Ugyanakkor a Covid-19 előtt Budapesten a hosszútávú lakáskiadási piacon mintegy 10 ezer lakás volt. Ez azt jelenti, hogy majdnem annyi hosszútávra bérelhető lakás volt, mint Airbnb. Ez nem egészséges helyzet. A járvány ideje alatt legalább ezer magánszállás-kiadó hosszútávra adta ki a lakását, aminek következtében a belvárosban 50-60 ezer forinttal csökkentek a bérleti díjak, ami mindenképpen szerencsés dolog” - mutatott rá a vezérigazgató.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink