Gazdaság

Ősztől már növekedésre lehet számítani az építőiparban

A járvány hatására kevesebb új lakás épül, csökkentek a megrendelések

A koronavírus-járvány májusban már jelentősen éreztette hatását az építőiparban, az ágazat termelésének volumene 20,1 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait kommentálva.

Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár ugyanakkor jelezte, a Pénzügyminisztérium feltételezése szerint az építőipari vállalkozásoktól érkező adatszolgáltatások időbeli eltolódása is szerepet játszhatott az ágazat májusi gyengülésében. Boros Anita arról is beszámolt, hogy bár 2015 óta folyamatosan emelkedik az új építésű lakások száma, a járvány kihatása miatt ez a növekedés meg fog állni, ugyanis bár 2020 első negyedévében éves összevetésében harminc százalékkal több új lakás épült, az ebben az időszakban beadott építési engedélyek száma viszont mintegy harmincszázalékos visszaesést mutat.

Az államtitkár szerint a következő egy-két hónapban az építőipar teljesítményében még nyomot hagyhatnak a járvány negatív hatásai, szeptembertől azonban már az ágazat bővülésére számítanak. Boros Anita arra is kitért, hogy folyamatosan zajlik a nemzeti fenntartható építésgazdasági stratégia kialakítása, egyelőre az építésgazdaság szereplőivel egyeztetnek. A stratégia a magyar építőipari vállalkozások megerősítését szolgálja, részben hogy azok az európai piacra is ki tudjanak lépni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom