Gazdaság

METÁR-tender: Megjelent az újabb pályázati kiírás

Második alkalommal hirdeti meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a METÁR-tendert a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia támogatására.

METÁR-tender: Megjelent az újabb pályázati kiírás
Megjelent a METÁR-tender újabb pályázati kiírása
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A pályázatra – amely során zöld prémium típusú támogatás szerezhető – 2020. szeptember 15-től 2020. október 15-ig nyújthatók be ajánlatok a Kiírási dokumentumban meghatározottak szerint.

Az első METÁR-tender sikeres volt. A felhívásra 168 ajánlat érkezett, melyek közül 72 pályázat lett nyertes. A nyertesek – egy 0,33 MW-os naperőmű kivételével – a becsült beruházási költség öt százalékát kitevő teljesítési biztosíték bemutatásával megerősítették elkötelezettségüket az erőművek megvalósítása mellett. Az eredményeket igazolja az is, hogy a második kiírásban emelkedik a meghirdetett energiamennyiség, évi 800 millió forint új támogatás osztható ki, 390 GWh áramtermelésre – hangsúlyozta Horváth Péter János, a MEKH elnöke a legújabb METÁR-tender meghirdetése kapcsán.

A pályázatot két kategóriában írja ki a Hivatal. Az 1 MW alatti esetben évi 40 GWh mennyiség osztható ki. A nagyobb kategória bővül a korábbi kiíráshoz képest, így már akár 49,99 MW kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energiát hasznosító erőmű támogatására. Az 1 MW és 49,99 MW közötti kategória pályázói részére évente 350 GWh megtermelt energia után adható támogatás.

Az azonos tulajdonosi körhöz tartozó cégcsoportok által elnyerhető maximálisan támogatható energiamennyiség a kisebb kategóriában 15 GWh/év, a nagyobbak esetében 175 GWh/év. A projektek megvalósításának határideje változatlanul három év.

Kapcsolódó írásaink

Folytatódik a napenergia térnyerése

ĀTavaly a bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia részaránya 9,7 százalékra emelkedett

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom