Gazdaság

Európa-szerte veszik a magyar izocukrot

Az édesítőszerként használt termék előállításának technológiája a kukorica nedves úti szétválasztásával nyert keményítő feldolgozásán alapul

Termékeik közel hetven százalékát külföldön értékesítik, de hazánkban is fontos piaci szereplő a KALL Ingredients Kft. A társaságnak a cukorkvótarendszer megszűnése után, a legviharosabb időszakban kellett új piaci szereplőként megállnia a helyét.

Évente több mint kétszázezer tonna izocukrot, közismertebb nevén cukorszirupot értékesít a KALL Ingredients Kft. partnereik számára, és az idei évben összességében több mint félmillió tonna kukoricát vásárolnak fel majd – válaszolta lapunk kérdésére a száz százalékban magyar tulajdonú, tiszapüspöki székhelyű kukoricafeldolgozó vállalat. Ismertették, termékeik mintegy hetven százalékát exportálják, ugyanakkor hazánkban is meghatározó gazdasági szereplői a piacnak. Európa-szerte fontos beszállítóként tartják számon a céget.

A társaság a termelési és kereskedelmi tevékenységét a cukorkvótarendszer 2017-es megszüntetését követően kezdte meg, amikor drasztikusan lecsökkent a kristálycukor ára, vagyis a legviharosabb időszakban kellett új piaci szereplőként megállniuk a helyüket. Kevesebb mint két év alatt sikerült a termelést stabilizálni és a gyártást a maximumkapacitásra felfuttatni. A Magyar Hírlap érdeklődésére hozzátették, a járvány okozta negatív hatások begyűrűzését a vállalat is megérezte, de a jelenlegi helyzetben még nem tudják pontosan megítélni a középtávú hatásokat.

A KALL ismertette, az izocukor előállításának technológiája a kukorica nedves úti szétválasztásával nyert keményítő feldolgozásán alapul. A folyamat a kukorica minősítésével, fogadásával és megtisztításával indul, amelyet a szétválasztás első lépése, a kukorica áztatása követ. Az áztatott kukoricát három lépésben dolgozzák fel és kapják meg a kukoricát alkotó részecskéket. A keményítőt nedves, úgynevezett keményítőtej formájában nyerik ki, amelyet elfolyósítás, majd cukrosítás után használnak fel cukortermékek alapanyagaként. A gyártási folyamat során hat alaptermék keletkezik, amelynek egy része a magas fruktóztartalmú szirup, a folyékony szőlőcukor, valamint részlegesen átalakított és cukrosított keményítőszirup. Ezeket a főtermékeket, illetve keverékeiket értékesítik – fűzték hozzá.

Kapcsolódó írásaink