Gazdaság

Az ipart is visszafogja a járvány

Hétindító. A koronavírus az építőipart a többi ágazatnál kevésbé érintette, a korlátozások mellett lehetett dolgozni

A koronavírus az építőipart a többi ágazatnál kevésbé érintette, kisebb korlátozások mellett tudták folytatni a munkákat. Az ipari adatokban ott jelenhet meg később a gazdaságvédelmi akcióterv hatása, hogy a nehezebb hónapokban nem kellett annyi embert elküldeni, így a kereslet visszatérténél ismét lesz, aki dolgozzon a gyárakban.

Holnap a májusi hazai ipar második becslését közli a Központi Statisztikai Hivatal. Az első becslésből tudjuk, hogy az ágazat teljesítménye még májusban is jelentősen, 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – nyilatkozta lapunknak Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője. Várhatóan ebben a számban érdemi változás nem lesz az új adatok beérkezésével. Azonban megtudjuk, hogy az egyes iparágak teljesítménye hogy alakult – emelte ki, hozzátéve: vélhetően a járműgyártás teljesítménye májusban is alacsony volt, de áprilisihoz viszonyítva már növekedhetett, amelyet a kereslet hiánya magyaráz, azaz az iparban a helyreállás lassú lesz.

Az építőipari adat szerdán jelenik meg, szintén májusra vonatkozóan. Itt az áprilisi adat a körülményekhez képest kedvező volt, az éves alapú visszaesés mindössze 2,1 százalékot tett ki. Ez egyben azt is jelenti, hogy a koronavírus az építőipart a többi ágazatnál kevésbé érintette, kisebb korlátozások mellett tudták folytatni a munkákat. Májusban a teljesítmény az áprilisihoz hasonlóan alakulhatott. Az ágazat rendelésállománya bár még magas, folyamatosan csökken, így itt a vírus hatása a mérséklődő beruházási aktivitáson keresztül inkább a következő években éreztetheti hatását. A gazdaságvédelmi akcióterv eredményei nem ezeken a számokon látszanak elsősorban, az iparnál például nem vesznek több autót külföldön a magyar kormány beavatkozásai miatt – jelezte a szakember. Hangsúlyozta, hogy az építőiparban a kormányzat tud keresletet teremteni, ott lehet ilyen hatás, de inkább később. A gazdaságvédelmi akcióterv hatása inkább a munkaerőpiaci statisztikákban lesz látható, például a részmunkaidős foglalkoztatás terjedésével, illetve azzal, hogy a foglalkoztatás nem csökken akkora mértékben, mint enélkül. Az ipari adatokban ott jelenhet majd meg később az akcióterv hatása, hogy a nehezebb hónapokban nem kellett annyi embert elküldeni, így a kereslet visszatérténél ismét lesz, aki dolgozzon a gyárakban.

Külföldön az Amerikai Egyesült Államokra érdemes figyelni, szerdán jönnek a júniusi ipari termelési adatok. Míg a májusi adat 1,39 százalék volt a koronavírus-járvány miatt, addig az elemzők már optimistábbak, 4,8 százalékot várnak. Csütörtökön lesz az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése, de a szakemberek szerint nem várható változás. Pénteken várható a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe, amely 78,1 pontról nyolcvanra emelkedhet.

Kapcsolódó írásaink

Óvatos élénkülés májusban

ĀHétindító. Globális szinten kedvezőbbek lehetnek a gazdasági mutatók az áprilisihoz képest – bár a védekezés miatt itthon a költségvetés hiánnyal zárhatott