Gazdaság

Kiemelt állami támogatásban részesül a Záhony Logisztikai és Ipari Övezet

Vasúti árufuvarozás

Gazdaságstratégiailag fontos a Záhony Logisztikai és Ipari Övezet fejlesztése, hiszen ezáltal erősödhet a vasúti és a kombinált árufuvarozás, és Záhony ismét a régió egyik logisztikai központja lehet – közölte tegnap György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a támogatási okirat aláírásán.

Kiemelt állami támogatásban részesül a Záhony Logisztikai és Ipari Övezet
Kiemelt állami támogatásban részesül a Záhony Logisztikai és Ipari Övezet
Fotó: MH

A kormány négymilliárd forinttal támogatja a logisztikai övezetben a beruházást. Záhony a vasúti forgalom esetében – mivel itt vált széles nyomtávról keskenyre a vasút – a régió egyik logisztikai központja lehet – hangsúlyozta az államtitkár. Abban az esetben, ha Záhonyon keresztül vasúton érkezik az áru Magyarországra vagy Európába, hét nappal rövidíthető a szállítás a tengeri úthoz képest. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a vasút mindinkább visszanyeri a szerepét a logisztikában, ugyanakkor Ázsia felől a teherszállító vonatok leginkább Szlovákián és Lengyelországon keresztül jutnak Nyugat-Európába. Jelenleg ezernél kevesebb konténert mozgatnak meg a központban, a beruházással viszont 150 ezret tudnak cserélni. Mint azt lapunknak elmondta, a kormányzati támogatást az előkészítésre és a digitális beruházásokra költik. Ráadásul Debrecenben is új logisztikai központ épül, így ez a kettő a régió meghatározó létesítménye lehet. Horváth László, a L.A.C. Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: régóta szeretnék, hogy megteremtsék az infrastrukturális feltételeket egy korszerű logisztikai központhoz, és a kormánytól most komoly lehetőséget kaptak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom