Gazdaság

Minimális könnyebbséget biztosít az alapkamat-csökkentés

Néhány ezer forinttal csökkentheti a változó kamatozású hitelek törlesztőrészletét a jegybank alapkamat-mérséklése. Azokat a fogyasztási hiteleket is kedvezően befolyásolja, amelyeket mostantól év végéig igényelnek az ügyfelek, mivel ebben az évben alapkamat plusz öt százalék, azaz 5,75 százalék a teljes hiteldíjmutató.

Minimális könnyebbséget biztosít az alapkamat-csökkentés
A törlesztési moratóriumra nincs hatással az alapkamat-változás
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A kamatcsökkentés a lakossági hitelek kamatát, ezen keresztül pedig a havi törlesztőrészletek összegét befolyásoló bankközi kamatokba (BUBOR) is beépült, ezáltal elméletileg csökkenhetnének a változó kamatozású hitelek kamatai és törlesztőrészletei is – válaszolta lapunk megkeresésére a Money.hu.

Hozzátették, a kamatcsökkentés a változó kamatozású hiteleken belül azoknak a fennálló hiteleknek is befolyásolhatja a törlesztőrészleteit, amelyek most érkeznek el a kamatperiódus fordulónapjához. Ilyenkor ugyanis a bankoknak lehetőségük van arra, hogy az ügyletek kamatát a referenciamutatók alapján – akár pozitív, akár negatív irányba – módosítsák.

Ugyanakkor nem biztos, hogy ez megvalósul, mert a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt a bankok kockázata a korábbi időszakhoz képest növekedett, ami pedig beépül a hiteltörlesztőkbe is – mondta Németh-Simkó Judit, a Money.hu kommunikációs vezetője.

Számításaink szerint egy változó kamatozású, hathavi BUBOR-hoz kötött – 2018 júliusától törlesztett, tizenöt éves futamidejű, tízmillió forintos – példahitel esetében a korábbi 68 ezer forint helyett a következő időszakban 65 ezer forintot kellene törleszteni havonta. A tizenöt éves futamidőre vetített teljes visszafizetendő összeg a példahitel esetében meghaladná a 11,7 millió forintot, az induláskor kiszámolt 12,3 millió forinttal szemben. Ebben a példahitel-számításban csak az alapkamat csökkenésének hatását vizsgáltuk, minden egyéb hiteldíjat változatlanul hagytunk – fejtette ki Németh-Simkó Judit.

Érinti még az alapkamat csökkentése azokat a fogyasztási hiteleket, amelyeket mostantól idén év végéig igényelnek az ügyfelek, hiszen a tavasszal bejelentett adósvédelmi intézkedések részét képezte az a rendelet, amely az újonnan igényelt személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatóját (THM) alapkamat plusz öt százalék mértékben maximalizálta idén év végéig. Fontos tudni azonban – tette hozzá Németh-Simkó Judit, hogy január 1-jétől ezeknek hitelügyleteknek jövőre a teljes hiteldíjmutatójuk emelkedik, bankonként és termékenként eltérő mértékben.

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a lakossági ügyfelek kétharmada és a vállalati adósok négyötöde, összesen több mint 2,7 millió ügyfél választotta a hiteltörlesztési moratóriumot június elejéig.

Vagyis a lakossági hiteladósok 65,5 százaléka, a vállalati ügyfeleknek pedig  79 százaléka döntött a március 19-től bevezetett hiteltörlesztési moratórium igénybevétele mellett – mutatott rá. Ezek a számok és arányok folyamatosan változhatnak az év végéig, hiszen a jogszabály lehetővé teszi, hogy a fizetési haladék időszaka alatt az adósok akárhányszor be- vagy kilépjenek a moratóriumból. A moratóriumba való be- vagy kilépést azonban a jegybanki intézkedés kevéssé, sokkal inkább az ügyfelek élethelyzetének változása befolyásolhatja.

Vonatkozó kérdésünkre a kommunikációs vezető elmondta, a koronavírus-járvány – áprilisban – beköszöntött a lakáshitelek piacára is a jegybank hivatalos statisztikai adatai alapján, de az év első négy hónapjában még így is növekedett az új lakáshitel-szerződések összege. A járvány miatti korlátozások, a bizonytalanabb gazdasági kilátások, a különböző szektorokban történt elbocsátások és az ugyancsak bizonytalanabb jövedelmi kilátások mind visszafogták a lakás- és hitelpiaci keresletet.

Ráadásul a kedvezőtlen környezet miatt a bankok egy része is szigorított a hitelezési feltételeken. Ilyen szigorításnak számít például, hogy minimumjövedelemhez kötik a hitel jóváhagyását, vagy vizsgálhatják, hogy a jövedelem olyan szektorból érkezik-e, amit a koronavírus-járvány gazdasági hatásai fokozottan érintenek – mondta Németh-Simkó Judit. Hozzátette: a hitelek iránti keresletet visszafoghatta az is, hogy a járvány miatt sokkal óvatosabbá váltak a háztartások, és inkább megtakarításaikat igyekeznek növelni. A Money.hu szakértői szerint a koronavírus-járvány hatása a lakossági hitelpiacon elhúzódva jelenik majd meg.

Kapcsolódó írásaink

Megfelelő a a szemüvegek UV-szűrésre

ĀA nyári időszak szinte elengedhetetlen kelléke a napszemüveg, amire sokan egyszerű divatcikként tekintenek, pedig szigorú előírások vonatkoznak rájuk