Gazdaság

Matolcsy: A legjobb kilépési terv nem csapdába esni

Kétlem, hogy a hatalmas fiskális és monetáris ösztönzés a megfelelő válasz a már-már háborús időket idéző gazdasági vészhelyzetre, Gavyn Davies pedig őszintén és pragmatikusan figyelmeztet bennünket arra, hogy gondolkozzunk egy kilépési tervről – írta tegnap Matolcsy György jegybankelnök a novekedes.hu gazdasági portálon a Financial Times szerzőjének cikkére reagálva. 

Matolcsy: A legjobb kilépési terv nem csapdába esni
Matolcsy György
Fotó: MH

Kiemelte: el kell ismernünk, hogy a jelenlegi „bármit is igényel" politikájának mérete és különösen szerkezete rosszul kidolgozott és rosszul irányított. Valójában háború van a 2.0 hidegháború értelmében, de a világjárvány valami más. Még nem késő tartózkodnunk az egyre nagyobb államadósságok felhalmozódásától – írta a jegybankelnök, hozzátéve: célzott eszközökre van szükségünk a fellendülés és a strukturális reformok felgyorsításához. Még mindig vannak józan helyek. A V4-es országok, ideértve Magyarországot is, nem kerültek a fenntarthatatlan államadósság és a költségvetési hiány csábító csapdájába – tette hozzá Matolcsy.

Kapcsolódó írásaink

Matolcsy: A keverék az, ami számít

Ā„Valóban profitálhatunk az elmúlt évtizedben követett helyes monetáris politikákból, ha tartalékokat építettünk fel és a hitelezést kontroll alatt tartottuk”