Gazdaság

Kiemelten fontos mérföldkő a nemzet beruházásának érdekében

Az ország mindenkori kormányának a felelőssége az időjárástól független, biztonságos és kiszámítható energiaellátás, a baloldal is másképp viszonyulna a paksi beruházáshoz, ha nem ellenzékben lenne – nyilatkozta a napokban Süli János az M1 csatornán, majd hozzátette: atomenergiára nem csak Magyarország számít, hiszen világszerte egyre inkább felismerték a jelentőségét, és a térség több állama is új erőművek építését tervezi.

Kiemelten fontos mérföldkő a nemzet beruházásának érdekében
Süli János: A Paksra tervezett új blokkok minden tekintetben megfelelnek az európai uniós és a magyar szabályoknak
Fotó: MH

Már pereg a 12+3 hónap – írta Süli János a paksi beruházásért felelős miniszter a közösségi médiában.

Egy év, amely három hónappal kérésre meghosszabbítható! Ennyi ideje van az Országos Atomenergia Hivatalnak arra, hogy nemzetközi szakértőket is igénybe véve elbírálja a Paks II. Zrt. által elektronikusan benyújtott létesítésiengedély-kérelmet. Ez kiemelten fontos mérföldkő a nemzet beruházásának életében. Erről beszélt csütörtökön a Ma reggel című műsor vendégeként a miniszter az M1 csatornán.

Hozzátette: itt is a 283 ezer oldalnyi dokumentáció volt a „sláger”, ám ezen kívül még nagyon sok fontos elem van.

Szavait idézve: nem véletlen, hogy először a környékbeli 47 település polgármesterét és a Paksi Társadalmi Tanács országgyűlési képviselőit tájékoztatta történelmi pillanatról.

A miniszter kiemelte: eddig minden általuk vállalt határidőt tartottak, melyet a jövőben is vállalnak. Szakmai meggyőződésük, hogy a beadott dokumentáció, azaz a Paksra tervezett új blokkok minden tekintetben megfelelnek az európai uniós és a magyar szabályoknak, a legszigorúbb biztonsági követelményeknek.

Kérdésre válaszolva Süli János elmondta: az Európai Bizottság döntése alapján a létesítésiengedély-kérelem benyújtását követően három hónappal lehet kérelmezni a földmunkák elkezdését.

A földmunkák tehát 2021 elején kezdődhetnek, a létesítést megelőző terület-előkészítésre vonatkozó engedély megszerzése után. A főépület építéséhez a társaság az engedélyt várhatóan 2021 őszén kapja meg, a létesítési munkák ezt követően indulhatnak. Magyarország érdeke az, hogy nemzetközi együttműködéssel megépüljenek az új blokkok a paksi telephelyen, melyek a kiszámítható, biztonságos és időjárástól független energiaellátást segítik elő – mondta Süli János, a közmédia szerda reggeli hírműsoraiban.

Kifejtette, az épülő paksi blokkok teljesítményét a hagyományos erőművek évi tizenhét millió tonnányi széndioxid kibocsátásával tudnák csak kiváltani, melynél még a teljes magyarországi közlekedés kibocsátása is jóval kevesebb, tizenkét millió tonnányi, az erdők reprodukciós képessége pedig éves szinten mindössze hatmillió tonna.

A miniszter kiemelte: az atomerőmű nem ellensége a nap- és a szélenergiának, de nem szabad elfelejteni, utóbbiak függenek az időjárástól. A tavaly decemberi 7105 megawattos energiafelhasználási csúcshoz például a naperőművek mindössze kilenc megawatt teljesítménnyel tudtak hozzájárulni, miközben a teljes belföldi kapacitás ezerkétszáz megawatt.

Állandó ellátást a szélerőművekre sem lehet alapozni, hiszen nagyon alacsony kihasználtsággal működnek – idézte az MTI Süli János szavait. Süli János kitért a biztonsági jellemzőkre is. Azt mondta, hogy a magyar előírások nemzetközi viszonylatban is rendkívül szigorúak, az új blokkok ennek megfelelően, illetve ezeket is meghaladva különleges biztonsági és védelmi rendszerekkel épülnek.

A 283 ezer oldalnyi engedélykérelem is igazolja, hogy az erőmű semmilyen körülmények között nem veszélyezteti a környezetét. A reaktort kettős kupolarendszer védi, a létesítmény akár egy repülőgép becsapódását, és jelentős erejű földrengéseket is elvisel. A Kossuth rádióban a beruházás pénzügyi hátteréről is beszélt Süli János.

Azt mondta, Oroszország a projekthez megfelelő hitelt biztosított, amely bármikor kiváltható kedvezőbb kamatozású megoldással. Paks II. gazdasági életképességét az EU is megerősítette, hiszen számításaik szerint az új blokkok élettartama alatt a profit el fogja érni a 7,35 százalékot.

Az uniós előírások alapján a beruházás kiírásainak ötvenöt százalékát nemzetközi tendereken kell meghirdetni. Példaként említette, hogy az irányítástechnikai beszerzést német–francia, a turbinasziget megvalósítását pedig amerikai–francia cég nyerte el. Süli János megerősítette, hogy az építkezés földmunkái 2021 elején kezdődhetnek el.

A kivitelezés során 8 millió köbméter földet kell kitermelni, ezért azt szeretnék, ha a munkálatokra minél előbb meg tudnák szerezni az engedélyt.

Kapcsolódó írásaink