Gazdaság

Magyarország élen jár az uniós fogyasztóvédelemben

Magyarország élen jár az európai uniós fogyasztóvédelemben, amit az is mutat, hogy a magyar fogyasztóvédelem tavaly 171 magas kockázatú veszélyes termékről adott jelzést az Európai Unió nem élelmiszer jellegű veszélyes termékek rendszerébe (Rapex) - mondta Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán, sajtótájékoztatón Budapesten.

Magyarország élen jár az uniós fogyasztóvédelemben
Az idén kiemelten ellenőrzik a játékokat, az iskolakezdéskor vásárolt termékeket és a karácsonyi füzéreket (képünk illusztráció)
Fotó: Pexels

Hozzátette: ezzel Magyarország Németország után a második helyen végzett a magas kockázatú veszélyes termékek kiszűrésében.

Keszthelyi Nikoletta ismertette, hogy az Európai Bizottság kedden tette közzé adatait a Rapex-be érkezett bejelentésekről, 2019-ben a tagországok fogyasztóvédelmi hatóságai 2243 riasztást adtak a rendszerbe.

Hangsúlyozta, a magyar fogyasztóvédelmi hatóság a veszélyes termékek kiszűrésével nemcsak a hazai, hanem az európai unió polgárainak biztonságát is védi.

A helyettes államtitkár részletezte, hogy a magyar 171 jelzés 43 százaléka játékhoz, 15 százaléka elektromos készülékekhez, 11 százaléka ruházati és divatcikkekhez, és ugyancsak 11 százaléka díszvilágítási fűzérekhez kapcsolódik.

Megjegyezte, a gyermekjátékok ellenőrzését a magyar hatóság kiemelten kezeli, a termékbiztonság a magyar fogyasztóvédelem középpontjában van.

A 171 magyar bejelentés 27 százaléka fulladás kockázatához, 23 százaléka áramütéshez, 11 százaléka vegyianyagokhoz kötődik. Ezutóbbinál főleg a magasabb lágyítószer tartalom jelentett kockázatot - tette hozzá.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy az idén kiemelten ellenőrzik a játékokat, az iskolakezdéskor vásárolt termékeket és a karácsonyi füzéreket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a www.fogyasztovedelem.kormany.hu honlapon teszik közzé a veszélyes termékek listáját, amelyből a fogyasztó tájékozódni tud.

Keszthelyi Nikoletta kiemelte, hogy a Rapex rendszer segíti a tagországok fogyasztóvédelmi hatóságainak munkáját, mert egymás jelzését követik.

Kapcsolódó írásaink

Jól vizsgáztak a hazai kutatók

ĀAz állam nem vonul ki a felsőoktatás finanszírozásából, továbbá az egyetemek köré tudományos és innovációs parkok szerveződnek – hangsúlyozta Palkovics László

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom