Gazdaság

Zökkenőmentes a cégek támogatása

György László: Érdemes figyelni a pontos elszámolásra, ez egyszerűsítheti az adminisztrációt

Augusztus végéig csaknem négyezer vállalkozás kaphatja meg a számára megítélt támogatást a Gazdaságvédelmi akcióterv vállalkozások technológiai megújítását segítő két programjának pályázatán.

Ez azt jelenti, a pályázat kiírásától számítva három hónapon belül megérkeznek a cégekhez egy összegben a megítélt források – mondta tegnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. György László a távirati iroda beszámolója szerint hozzátette: a Gazdaságvédelmi akcióterv két programjában a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program és a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program esetében a jelenleg látható folyamatok alapján csak a cégeken múlik, hogy mikor jutnak a pénzükhöz az úgynevezett feltételes visszatérítendő konstrukcióban. „Soha korábban nem volt még ilyen rugalmas konstrukció” – mutatott rá, hozzátéve: rendkívül előnyös a cégeknek a száz forint beruházáshoz kapott hetven forint állami támogatás. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a pontos elszámolásra ügyeljenek a vállalkozások a beruházások megvalósításakor, a tárca az adminisztráció egyszerűsítésével segíti ezt.

A gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár közölte, hogy a Gazdaságvédelmi akcióterv átmeneti intézkedéseit, így az adófizetés felfüggesztését július elsejével kivezették, erről a munkaerőpiaci folyamatok alapján döntöttek. A foglalkoztatási támogatások igénybevételét viszont augusztus 31-ig meghosszabbították. Az államtitkár ismertette: harmadik hete tart az a tendencia, hogy többen helyezkedtek el, mint amennyivel a regisztrált álláskeresők száma nőtt egy hét alatt.

Kapcsolódó írásaink