Gazdaság

Falu kenyere a fővárosban

Nyílt zsűrizésen dőlt el kedden, melyek Magyarország legjobb kenyerei. A döntőbe jutott kenyerek közül ötfős szakmai zsűri választotta ki a azt, amely a szigorú bírálati szempontoknak megfelel. A Magyar Pékszövetség idén kilencedik alkalommal hirdette meg a versenyt, melynek végeredményét csak augusztus elején, a Parlamentben, az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján hirdetik ki.

Falu kenyere a fővárosban
A Szent István napi kenyér és az Innovatív kenyér kategóriában tizenhét féle kenyér ízét élvezhette a nagyközönség
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kenyér és bor. Szimbolikus párosítás: a katolicizmus két szín alatti áldozásában Krisztus testét és vérét jelképezi. Így nemcsak gasztronómiai, hanem szakrális jelentőséget is nyert az idei kenyérkóstolással tarkított verseny a budapesti Ybl Bistróban.

A zsűri gondosan elemezte a döntőre kiállított, külön-külön asztalokon elhelyezett kenyereket, melyeket még az első forduló alapján választottak meg: a Szent István napi kenyér és az Innovatív kenyér kategóriában tizenhét féle kenyér ízét élvezhette a nagyközönség.

Akadtak olyanok, amelyek új ízt kölcsönöztek a friss pékárunak: a paradicsomos kenyérke a bazsalikom illatával ropogtatni valóként, egymagában is fogyasztható. A rozmaringos-burgonyás cipó pedig felidézi a régi, falusi, kemencében sült parasztkenyerek elkészítését, a gyermekkori emlékeket. Lágy belseje és annál ropogósabb, melegebb kenyérhéja teszi különlegessé, vonzóvá a cipófajtát.

A Székely kenyérnek nemcsak a teteje, hanem az alja is gondosan át volt sütve. Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a zsűri elnöke meg is jegyezte róla, hogy modern technikával, úgynevezett etázs kemencében készítették el ilyenre.

Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja
Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kiállított kenyereket jelen esetben érzékszervi bírálat alapján vizsgáltuk: alak, íz és illat volt az elsődleges szempont a pontozásnál. Olyan előírásokra kellett figyelnünk, amelyeket egyrészt a verseny folyamán állapítottak meg, mint például, hogy az alapkenyereknek kétféle lisztből kell készülnie. Másrészt olyan előírást is figyelembe kellett vennünk, amelyeket az élelmiszerkönyv támaszt a gyártók számára – mondta lapunknak Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai Főosztály vezetője, a zsűri egyik tagja.

Ismertette, néhány évvel ezelőtt egy nagyobb, drasztikusabb változtatás történt a kenyérkészítési szabályokban, illetve elindultak olyan folyamatok, amelyek a piaci igényeket, a gyártói oldalt is próbálták összerakni. Most alakultak újra az élelmiszerkönyvi szakbizottságok. Terveink szerint pár hónapon belül a honlapunkon láthatóvá válik az, hogy melyek lesznek azok a témakörök, amelyekkel a különböző szakbizottságok foglalkoznak – tette hozzá lapunknak a főosztályvezető.

A két kategória győztese csupán augusztus elején, a Parlament épületében válik a nagyközönség számára nyilvánossá. A győztesek a szakmai elismerésen és megbecsülésen túl pénzjutalomban is részesülnek, amely a Szent István napi kenyér esetében ötszázezer forintot, az Innovatív kenyér esetében háromszázezer forintot jelent.

Kapcsolódó írásaink