Gazdaság

A kormány elvárja az arányos teherviselést

A kabinet fontosnak tartja, hogy a válságkezelést széles társadalmi egyetértés övezze, ezért a különadókról a nemzeti konzultáción keresztül az emberek visszajelzéseit is várja

A válság ellenére sem nőnek a lakosság és a kisvállalkozók adóterhei, a többletterheket elsősorban a tőkeerős csoportoknak kell vállalniuk, a kormány arányosságra törekszik.

A kormány elvárja az arányos  teherviselést
Izer Norbert: A töbletterheket elsősorban a tőkeerős csoportoknak kell vállalniuk
Fotó: MH/Katona László

Az adókedvezményeket, a hitelmoratóriumokat, a hitel- és garanciaelemeket is beleszámolva a GDP húsz százalékára tehető a járvány elleni védekezésre fordított összeg nagysága – jelentette ki tegnap Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Hozzátette, a járvánnyal összefüggő közvetlen támogatások és a védekezési költségek elérték a hatszázmilliárd forintot.

Azt mondta, amíg Európában másutt általános adóemeléseket fontolgatnak a döntéshozók, a magyar kormány viszont azt tartaná igazságosnak, ha a pénzintézetek és a jelentős piaci erőfölénnyel rendelkező kiskereskedelmi üzletláncok fizetnének többet. A bankok járványügyi különadója, és a kiskereskedelmi különadó a kormány számításai szerint összesen 91 milliárd forinttal járulhat hozzá a válságkezeléshez. Összevetésképp megjegyezte, hogy csaknem ugyanekkora összeg maradt a vállalkozóknál és a vállalatoknál az elmúlt hónapokban adókedvezményként, ebben a formában mintegy 370 ezer álláshelyet mentettek meg ezzel.

A kiskereskedelmi különadóval kapcsolatban elmondta, a Magyarországon működő 35 ezer kiskereskedelmi vállalkozásból kétezret terhel különadó, az ő éves árbevételük haladja meg a félmilliárd forintot.

A legmagasabb adósáv a százmil­liárd forint felettiekre, vagyis alig egy tucat társaságra vonatkozik. Emlékeztetett, a kormány az uniós szabályoknak megfelelően döntött a kiskereskedelmi különadóról, hiszen az árbevételt terhelő sávos adózás az Európai Bíróság ítélete szerint nem korlátozza a versenyt. A különadó az online működő cégekre is vonatkozik – tette hozzá.

A bankok számára a többletteher nem ismeretlen, hiszen tranzakciós illetéket és bankadót is fizetnek, a hitelmoratóriummal pedig kétezermilliárd forintot hagyott a vállalkozásoknál és a háztartásoknál. A pénzintézetek július 2-áig 18 milliárd forint adóelőleget fizettek be, ez nagyságrendileg akkora összeg, amelyet összességében a nyugdíjas munkavállalók takaríthatnak meg a rájuk vonatkozó járulékkedvezményekkel.

Izer Norbert arról is szólt, a járványügyi különadó előrehozott adófizetésnek tekinthető, mivel öt év alatt leírható a bankadóból. Egyúttal a gazdasági intézkedések kulcskérdésének nevezte a többletterhek méltányos elosztását. A kormány ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy a válságkezelést széles társadalmi egyetértés övezze, ezért a különadókról a nemzeti konzultáción keresztül az emberek visszajelzéseit is várja.

Kapcsolódó írásaink