Gazdaság

Óvatos élénkülés májusban

Hétindító. Globális szinten kedvezőbbek lehetnek a gazdasági mutatók az áprilisihoz képest – bár a védekezés miatt itthon a költségvetés hiánnyal zárhatott

Májusban kezdett magához térni az ipar, a kiskereskedelem és a turizmus, legalábbis ezt mutathatják a makrogazdasági kimutatások.

A járvány utáni kezdeti visszarendeződést mutathatják a heti makrogazdasági adatok. Ma a májusi kiskereskedelmi forgalom alakulását közli a Központi Statisztikai Hivatal, és mivel az üzletek zöme újból megnyílt, visszapattanás lehetett áprilishoz képest – közölte lapunkkal Németh Dávid, a K & H Bank vezető makrogazdasági elemzője. Ez rá is fért a kiskereskedelemre, hiszen áprilisban harmincszázalékos volt a visszaesés év/év alapon, ami májusban négy-öt százalék lehetett. Kedden a májusi ipari termelés első becslését közli a KSH, ami az áprilisi 37 százalékos visszaeséséhez képest megfeleződhet – mutatott rá az elemző. Szintén kedden jelenik meg a májusi forgalom a kereskedelmi szálláshelyekről, itt az áprilisi 97 százalékos csökkenés után ötven százalék lehetett a visszaesés, ugyanis nemcsak a belföldi forgalom élénkült meg, de a külföldi vendégéjszakák száma is növekedett. Szerdán a júniusi fogyasztói árváltozás jön ki, a júniusi infláció három százalék körül alakulhatott a májusi 2,2 százalék után.

Szerdán a monetáris tanács jegyzőkönyvéből fontos részletek derülhetnek ki a legutóbbi jegybanki kamatdöntés hátteréről. Ismert, a monetáris tanács – a piaci várakozásokkal ellentétben – 15 bázisponttal, 0,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot június 23-án, és jelezte, hogy az egyhetes betéti eszköznél is hasonló változtatást tart indokoltnak. A kamatvágást a vártnál lassabb gazdasági növekedéssel indokolta a testület; a jegybank legfrissebb Inflációs jelentésében továbbra is gazdasági növekedést, de a korábbi 2,0-3,0 százalékkal szemben már csak 0,3-2,0 százalék közötti GDP-bővülést vár idén.

Csütörtökön jeleníti meg a KSH a májusi külkereskedelmi termékforgalmat, itt áprilisban 38-39 százalékos volt az export visszaesése, és az iparral együtt itt is javulás várható. A Pénzügyminisztérium szerdán közli a júniusi költségvetési egyenleget, amelynek esetében továbbra is hiány lesz a járványügyi kiadások miatt.

Nemzetközi szinten az Amerikai Egyesült Államokban a munkanélküliségre, illetve az álláskeresők számára érdemes figyelni, bár utóbbi a múlt héten csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig 11,1 százalékos. Kínában csütörtökön közli a statisztikai hivatal a júniusi inflációt, ami az előző havi 2,4 százalékhoz képest kicsit gyorsulhat. Németországban hétfőn teszi közzé a statisztikai hivatal a májusi ipari megrendelésállományt, kedden pedig az ipari termelést. Utóbbi esetében javulás lehet áprilishoz képest, de még mindig húszszázalékos lehetett a visszaesés májusban. Az euró­zónából hétfőn jön ki a májusi kiskereskedelmi forgalom, amelynek esetében húszszázalékos volt a visszaesés áprilisban, májusban pedig öt-tíz százalék között lehetett.

Kapcsolódó írásaink