Gazdaság

Az utasbiztosítások terén egyre nagyobb a biztonság szerepe

Egyes társaságok idén az utazási célpontok változásához igazodva nagyobb hangsúlyt fektethetnek ilyen termékeikre

Az utazási korlátozások megszűnése ellenére idén nyáron visszaeshet a külföldi utak száma, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy az utazók nagyobb hányada köt utasbiztosítást, mint korábban. A belföldi utak esetében nem számítanak ilyen trendváltozásra – válaszolta lapunk megkeresésére a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Az utasbiztosítások terén egyre nagyobb a biztonság szerepe
Belföldi utakra kevesebben kötnek utasbiztosítást, de ugyanúgy hasznos lehet
Fotó: MH

Bár az Európai Unión belül jórészt megszűntek az utazási korlátozások, az előrejelzések szerint idén nyáron a koronavírus okozta bizonytalanságok miatt jóval kevesebben utaznak majd külföldre. Mivel a legtöbb utasbiztosítást a nyári hónapokban kötik, ezért biztos, hogy ezeknél a termékeknél is jelentős visszaesést tapasztalhatunk – válaszolta lapunk megkeresésére a FBAMSZ. Hozzátették, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a külföldre utazók a korábbinál nagyobb arányban kötnek majd utasbiztosítást.

Kérdésünkre azt is írták, hogy belföldi utakra lényegesen kevesebben kötnek utasbiztosítást, e téren idén sem várható jelentős megugrás, bár egyes biztosítók idén az utazási célpontok változásához igazodva a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyeznek utasbiztosításaik népszerűsítésére. A FBAMSZ szakértői válaszában megjegyzi, hasznos szolgáltatásról van szó, hiszen a hazai társaságok ilyen jellegű termékei balesetbiztosítási, poggyászbiztosítási fedezeteken kívül esetenként olyan szolgáltatást is nyújtanak, mint például kórházi kezelés esetén a hozzátartozók szállásköltségének térítése, a balesetből fakadó keresőképtelenség időszakára szóló térítés vagy éppen felelősségbiztosítás vállalása.

Az egyéb biztosításfajtákat illetően bár a második negyedéves statisztikák még nem állnak rendelkezésre, annyi már elmondható, hogy drasztikus változást más, nem élet biztosításfajtáknál (sem a lakás-, sem a vállalati vagyonbiztosítások területén) a vírushelyzet nem okozott. A FBAMSZ szerint az életbiztosítások területén lehetett visszaesés ebben az időszakban, hiszen ebben a szegmensben kiemelt szerep jut a személyes tanácsadásnak, ám ezt a hatást jelentősen tompíthatja, hogy a biztosításközvetítők ezen a területen is komoly digitalizációs fejlesztéseket valósítottak meg az elmúlt években.

Kapcsolódó írásaink