Gazdaság

A jövő évi költségvetés megalapozott

 A jövő évi költségvetés megalapozott, de a koronavírus-járvány miatt nagyobb kockázatokat tartalmaz, mint az ezt megelőzőek - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A jövő évi költségvetés megalapozott
Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke
Fotó: MTI / SZIGETVÁRY ZSOLT

Az elnök kifejtette, a költségvetést konzervatív becslések alapján alakították ki, ami azt jelenti, hogy visszatükrözi a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságot. Hozzátette, a költségvetés 3,3 százalékos GDP arányos  államadósság csökkenéssel számol, ami azt jelenti, hogy a stabilitás akkor is biztosított, ha nem annyira „fényesen alakul a program”.

Elmondta azt is, a tanács kritikát fogalmazott meg a költségvetési tartalék mértéke miatt, de tudomásul vették, hogy az adott körülmények között ez indokolt. Kiemelte, a mostani helyzetre lehetőségként is lehet tekinteni, és például elindíthat modernizációkat.

A gazdasági növekedésről azt mondta, az idei és a jövő évet együtt kell vizsgálni, és vélhetően a 2019-es szintet csak 2021-ben érik majd el. Ugyanakkor, ha sikerül kezelni a járványt, akkor az a gazdaság sikerét is bizonyítaná - fogalmazott Kovács Árpád.

Kapcsolódó írásaink

Óvatos élénkülés májusban

ĀHétindító. Globális szinten kedvezőbbek lehetnek a gazdasági mutatók az áprilisihoz képest – bár a védekezés miatt itthon a költségvetés hiánnyal zárhatott

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom