Gazdaság

Rozsdaövezeti akcióterv a megfizethető lakhatásért

Az egykori iparterületeken egyszerűbb, gyorsabb engedélyezéssel valósulhatnak meg beruházások, egyes helyeken akár már ősszel megkezdődhetnek az építkezések

A barnaövezetek beépítésével térhet vissza az ötszázalékos lakásáfa. A kormányzati akcióterv egyszerre jelent megfizethető árú lakhatást, városrehabilitációt és gazdaságélénkítést.

Rozsdaövezeti akcióterv a megfizethető lakhatásért
Fürjes Balázs: A kormány célja, hogy a beruházások támogatásával segítse a munkahelyek fenntartását, megóvását
Fotó: MH/Purger Tamás

A kormány elfogadta a rozsdaövezeti ösztönző városépítési programot – mondta tegnap Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége kibővített elnökségi ülésén. Hozzátette, az építési törvénybe illesztendően megalkották a rozsdaövezeti akcióterületek fogalmát, e területeket a kormány jelöli ki Budapesten, illetve városokban. E helyeken egyszerűbb, gyorsabb engedélyezéssel valósulhatnak meg beruházások, az épülő lakásokra pedig ötszázalékos áfakulcsot alkalmaznának. Kifejtette, kétfajta terület meghatározására tettek javaslatot. Az azonnali rozsdaövezeti akcióterületen rögtön indíthatók, engedélyezhetők lennének a projektek, míg a közép- és hosszú távú akcióterületek azok, ahol a jogilag, fizikailag alkalmassá tételhez többéves előkészítő munkálatok szükségesek – részletezte Fürjes Balázs, hozzátéve, számítanak arra, hogy ennek megvalósításához uniós forrásokat is fel lehet majd használni.

A program hármas célt valósítana meg: cél, hogy épüljenek elérhető árú jó, minőségű otthonok, és egyben városrehabilitációt is jelent a jó elhelyezkedésű területek megújításával, illetve gazdaságélénkítő, segíti az építőipari álláshelyek megtartását, a munkahelyteremtést. Az államtitkár kifejtette, elsősorban a fővárosra igaz hogy, a béreknél jobban nőtt a lakások ára, bérleti díja. Szerinte aranytartalékot jelentenek az olyan, valaha városszéli peremterületek, ahol egykor ipari közlekedési létesítmények, lakóházak, intézmények voltak, a tevékenységek beszüntetése után gondozatlanhelyekké váltak, azonban jól megközelíthetők.

Nem prémium, nem belvárosi, ezáltal megfizethető, versenyképes lakóingatlanok helyszínéül szolgálhatnak, emellett irodák, közintézmények, parkok létesítésére is alkalmasak. Mivel az építőipar csaknem félmillió embernek ad munkát, a kormány célja, hogy a beruházások támogatásával segítse a munkahelyek fenntartását – mutatott rá Fürjes Balázs. Hozzátette, ennek egyik módja, hogy olyan szabályozókat, ösztönzőket alkotnak, amelyek közpénz nélkül ösztönzik a magánvállalkozásokat. Az államtitkár szerint erről akár még júliusban törvényt hirdethetnek, ősszel pedig több száz lakás építése indulhat meg rozsdaövezetekben. A területekre vonatkozóan az önkormányzatok is tehetnek javaslatot.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom