Gazdaság

Matolcsy: Senki sem fogja megnyerni a hidegháború 2.0-t

John Thornhillnek teljesen igaza van, amikor azt írja, hogy a Huawei körüli vita csak ízelítő abból, ami vár ránk (2020. június 16.), tudatta Matolcsy György jegybankelnök a novekedes.hu-n közzétett, angol nyelvű cikkében. 

Matolcsy: Senki sem fogja megnyerni a hidegháború 2.0-t
Matolcsy György jegybankelnök
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Matolcsy meglátása szerint mindazonáltal az új hidegháborút a két szuperhatalom egyike sem nyerheti meg, mert ennek a küzdelemnek a lényege „eltérő az előző évszázad három világháborújától, beleértve a hidegháború 1.0-t”.

„Ezúttal ez egy komplex és multidimenzionális háborúnak tűnik, amely főleg a geopolitikára, a technológiára és a pénzügyre terjed ki' - mutat rá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, hozzátéve:  amikor a konfliktus magjáról van szó, ez ”kulturális háború a jin és a jang között„.

”A 20. század mindhárom konfliktusában jang hatalmak pusztították egymást, míg végül egyikük győztesként került ki a harcból. Ezzel szemben a jin és jang hatalmak nem tudják elpusztítani egymást. Mindketten szenvedhetnek és gyengülhetnek, mindketten újra fel fognak emelkedni és győzni fognak a 21. század folyamán„ - emelte ki Matolcsy.

Kapcsolódó írásaink