Gazdaság

Átláthatóbb járulékszabályok

Előnyösebb a gyerekek után járó családi kedvezmény is, mert nagyobb tétel után lehet érvényesíteni

Társadalombiztosítási járulék váltja fel a korábbi egyéni járulékokat, egységes, 18,5 százalékos teherré olvad össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási, valamint a munkaerőpiaci járulék. Csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke, ami idén 152, jövőre pedig háromszázmilliárd forintot hagy a cégeknél.

Átláthatóbb járulékszabályok
Izer Norbert: Egy teherré olvad összea nyugdíjjárulék, a természetbeni ésa pénzbeli egészségbiztosítási járulék
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Új, sokkal tisztább és egyszerűbb korszak kezdődik a társadalombiztosítás rendszerében a ma életbe lépett változásokkal – jelentette ki tegnap Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a távirati irodának. A vonatkozó új törvény egyik leglényegesebb adóegyszerűsítő változása az, hogy mától egy teherré olvad össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék. Az új egységes társadalombiztosítási járulék mértéke minden esetben 18,5 százalék. Ennek bevezetése biztosítja például azt, hogy az őstermelők, illetve a megbízási jogviszonyban dolgozók munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságot is szereznek július 1. után.

A vállalkozók évi 7,5 milliárd forintot takarítanak meg azzal, hogy enyhülnek a minimum-járulékalap szabályai – tette hozzá Izer Norbert a cégek kapcsán.

Bajusz Dániel, az Ernst&Young adószakértője lapunknak azt mondta, az eddigi szabályozási környezet alapvetően megmarad, az egyszerűsítést az adónemek összeolvadása jelenti. Elmondta, egyéni és társas vállalkozások estében az előbb említett járulékfizetési minimum a mai naptól a minimálbér összege lesz.

A nem munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjasok esetében kedvező változást hoz az összevont adónem azzal, hogy a korábbi tételeket már nem kell megfizetniük, csupán a személyi jövedelemadót, ez nagyságrendileg 36 ezer, nem munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjast érint. Július 1-jétől a jelenlegihez képest minden dolgozó nyugdíjas 14 százalékos pluszjövedelemmel számolhat – mondta a szakértő.

Mától még kedvezőbbé válik a gyermekek után járó családi kedvezmény, ezzel kapcsolatban Bajusz Dániel emlékeztetett, mától a teljes, 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz. Megjegyezte még, a mától életbe lépő új szabályozás szerint akinek a havi 7710 forintos egészségügyi szolgáltatói járulékot kell fizetnie, és többhavi elmaradása van, érvénytelenné válhat a TAJ-kártyája. Ezáltal minden igénybe vett egészségügyi szolgáltatást helyben kell kifizetnie, ez alól az akut sürgősségi ellátás jelent kivételt.

Szintén kedvező változás, hogy mától két százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke. A 2020. évi költségvetés alapján ebből a magyar állam 2664 milliárd forint bevételt remélt. Ebből az összegből kiindulva a féléves két százalékpontos csökkentés 2020-ban 152 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál – mondta lapunknak Honyek Péter, a PwC Magyarország adótanácsadási üzletágának igazgatója. Jövőre pedig a cégek több mint háromszázmilliárd forintot spórolnak. Ez 2020-ra nagyságrendileg 0,85, 2021-re egy 1,7 százalékos bérköltségcsökkenést jelent minden vállalkozásnak. Emlékeztetett, a munkáltatók, kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás a szociális hozzájárulási adóhoz hasonlóan 17,5 százalékról ugyancsak 15,5 százalékra csökkent. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekhót) elsősorban művészek, írók, újságírók, sportolók és edzők vehetik igénybe. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közzétett adatokból arra lehet következtetni, hogy 2018-ban 73 milliárd jövedelmet szereztek az ekhót választó személyek. Eszerint – egy nagyon durva becslés alapján – mintegy harminc-negyvenezer ember szerez viszonylag rendszeresen ekhóval adózó jövedelmet – tette hozzá Honyek Péter.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom