Gazdaság

Segítenek a beruházásösztönző programok

György László: Az egészségügy eddig nem látott támogatásban részesül, a részleteken még dolgozik a kormány

Második hete csökken a regisztrált álláskeresők száma, és extra beruházások teljesülnek a gazdaságvédelmi akcióterv révén.

Segítenek a beruházásösztönző programok
„Az Európai Unióban továbbra is jó helyen van hazánk, az elmúlt három hónapot nézve a negyedik helyen állunk”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A koronavírusból adódó veszélyhelyzet elmúltával javul a foglalkoztatási helyzet Magyarországon – közölte tegnap György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Hozzátette, négy alapvető jelenség figyelhető meg, ami ezt alátámasztja. Egyrészt második hete csökken a regisztrált álláskeresők száma, és öt hét alatt a munkahelyteremtő bértámogatásra 24 ezren jelentkeztek. A bértámogatást eddig 28 milliárd forinttal támogatta a kormány, a támogatottak háromnegyede mikrovállalkozás. Másrészt májusban az inaktívak száma 59 ezer fővel csökkent, ebből 31 ezren kezdtek el dolgozni, és 28 ezren keresnek munkát. Harmadrészt a bejelentett üres álláshelyek száma növekedett – tette hozzá az államtitkár. Negyedrészt az Európai Unióban továbbra is jó helyzetben van Magyarország, ugyanis a március, április és május havi átlagot figyelembe véve a munkanélküliségi ráta nálunk 4,1 százalék volt, ami a negyedik legjobb eredmény. Májusban egyébként a 28 ezer fős növekménynél 4,7 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta áprilishoz képest.

A gazdaságvédelmi akcióterv eredményeit ismertetve György László kiemelte, hogy a kormányzati beruházástámogató programok révén eddig hatszázmilliárd forintnyi extra fejlesztés valósult meg a gazdaságban. Közölte: az egészségügy eddig nem látott támogatásban részesül, de a részleteken még dolgozik a kormány. Az államilag támogatott hitelek révén 282 milliárd forintnyi hiteligény jelent meg a bankoknál, ebből 95,8 milliárd forint hitelre szerződtek le, és húszmilliárd forintot tesz ki a beruházási hitelállomány. A gazdaságvédelmi akcióterv révén eddig 1,3 millió embernek tudott segíteni az állam. A munkahelyvédelmi bértámogatásra eddig 185 ezren adták be igényüket, a Diákhitel Pluszt csaknem 15 ezren vették igénybe.

Kapcsolódó írásaink

A bértámogatás védi a munkahelyeket

ĀA következő hónapokban a foglalkoztatás tovább fog növekedni, ám a vírus előtti mértékét nem éri el, amíg a turizmus és a járműgyártás sem tér vissza a járvány előtti szintjére

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom