Gazdaság

Jó évük volt a biztosítóknak

A szektor jövedelmezősége három éve kiemelkedően magas szinten áll, a jogszabályi elvárás kétszeresét jelentő tőkefeltöltöttség pedig nem változott jelentősen

Növekedés és jövedelmezőség jellemezte a biztosítók, tőkepiaci szereplők, pénzügyi vállalkozások piacait tavaly, és a koronavírus-járvány sem rendítette meg a szektort.

A biztosítási szektor díjbevétele tíz százalék felett bővült tavaly, a növekedés motorja a nem élet ág, azon belül a járműbiztosítások, amit azonban részben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjba beépült biztosítási adó magyaráz – derült ki a Magyar Nemzeti Bank friss biztosítási, pénztári és tőkepiaci kockázati jelentéséből. Élet ágon az előző évek átlagához hasonlóan a hagyományos egyszeri és eseti díjak bővültek a legjelentősebben.

A biztosítási tartalékok elsősorban a unit-linked konstrukciók révén emelkedtek tavaly, ám ez az idei első negyedévben csökkenésbe fordult. A díjbevételeknél viszont nem tapasztalható negatív hatás 2020-ban. A szektor jövedelmezősége három éve kiemelkedően magas szinten áll, a jogszabályi szint kétszeresét jelentő tőkefeltöltöttség pedig kedvező eszközösszetételének köszönhetően sem változott jelentősen. Bár a szektor stabilitása megfelelő, a reálgazdasági hatások már rövid távon kihívást jelenthetnek.

Továbbra is alacsonyak a hozamok, nő a vagyonbiztosítások kárszükséglete, s szükséges az ügyfeleknek esetlegesen jelentős érdeksérelmet okozó kockázatok mérséklése is. Az intézmények száma és a taglétszám is csökkent tavaly az önkéntes pénztáraknál, amelyeknél az öregedő tagi állomány a szektor jövőbeni fenntarthatóságát illetően jelent kihívást. A nyugdíjpénztári tagi befizetések kis mértékben, míg a munkáltatói hozzájárulások jelentősen csökkentek. Az egészség- és önsegélyező pénztáraknál az egyéni befizetések növekedése sem tudta ellensúlyozni a munkáltatói hozzájárulások jelentős visszaesését, többek között ennek is köszönhetően az intézmények ismét negatív működési eredménnyel zárták az évet. Fogyasztóvédelmi téren egyik legfontosabb lépés a tavaly kidolgozott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás koncepció – emelték ki.

Kapcsolódó írásaink