Gazdaság

Kedvező áprilisi béradatok jöhetnek

Hétindító. Magasabbak a keresetek

Németországban és az eurózónában alacsony maradt az infláció. Idehaza a március-májusi munkanélküliségi ráta, valamint az áprilisi béradatok tarthatnak számot a legnagyobb érdeklődésre.

Az eurózónában bizalmi indikátorokkal indul a hét. A júniusi gazdasági bizalmi index az elmúlt havi 67,5 ponthoz képest magasabb értéket mutat, azonban még mindig elmarad a semlegesnek számító száz ponttól – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Hozzátette, eltérő ütemben és időpontban indult újra a gazdasági élet az egyes tagállamokban, a részletes mutatók alapján a V alakú visszapattanás szinte kizárható.

Németországban a júniusi infláció éves összevetésben a tavalyi azonos időszakhoz képest 0,2 százalék lehet míg az eurózónában, amelynek mutatója kedden jelenik meg, nulla százalék lehet ez az érték éves összevetésben.
A májusi munkanélküliségi ráta csütörtökön érkezik. Az elemző ezzel kapcsolatban megjegyezte, nehéz az egyes tagországok közötti különbséget felmérni, 7,3 százalék után ez a ráta 7,7 százalék lehet.

Az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed az ottani járványhelyzet tükrében akár negatív kamatról is határozhat.

A legutóbbi kamatdöntő döntés jegyzőkönyve szerdán jelenik meg.

Idehaza ma közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a foglalkoztatottság és munkanélküliség március és május közötti gördülő negyedéves adatait. Virovácz Péter megjegyezte, eddig az inaktívak száma nőtt jobban, akiket nem lehet egyértelműen álláskeresőnek besorolni, utóbbiak száma négyszázezer körül lehet. A statisztikát árnyalja, hogy márciusban már elkezdett nőni a számuk, május pedig már az újranyitás hónapja. Kedden az ipari termelői árak májusi alakulását és a keresetek január–áprilisi statisztikáját publikálja a KSH.

A keresetek tíz százalékkal is magasabbak lehetnek, amiben az játszik szerepet, hogy a nagyvállalatoknál és az állami tulajdonú cégeknél február–márciusban zárultak a bértárgyalások, az emelést pedig az elmúlt hónapokra visszamenőleg az áprilisi bérrel együtt fizették ki. Ez a kiskereskedelmi forgalomnak is jót tehetett – mondta az elemző.

Szerdán a kormányzati szektor idei első negyedéves egyenlegének adatait teszik közzé. Csütörtökön a külkereskedelmi termékforgalom áprilisi adatait ismerteti a KSH.

Kapcsolódó írásaink

Járvány utáni lassú újraéledés

ĀHétindító. A hét közepén kezdődnek az egyeztetések az Európai Unió 750 milliárd eurós keretösszegű, francia–német gazdasági mentőcsomagjának részleteiről