Gazdaság

Jól ütemben halad a paksi hulladéktároló bővítése

Több milliárd forintos megtakarítás

A tervek szerint halad a paksi atomerőmű mellett működő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) és a bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló (NRHT) bővítése – közölte honlapján a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft.

A társaság 2019 végén kötött szerződést a KKÁT négy újabb, növelt kapacitású tárolókamrájának megépítésére, a projekt várhatóan a 2024. május végi határidőre befejeződik – írta meg a távirati iroda. Az atomerőmű kiégett fűtőelemeit átmenetileg fogadó, moduláris tárolóban az eredeti tervek szerint 33 kamrában 14 850 acél tárolócsövet helyeztek volna el (egy csőben egy kiégett fűtőelemet tárolnak) háromszög-elrendezésben. A kapacitásnövelés változatlan kamraméret mellett úgy valósulhat meg, hogy sűrűbbre tervezték a tárolócső-kiosztást, így különösen oda kell figyelni a kazetták hőtermelésére. A megszokott biztonsági feltételek teljesülése mellett a fejlesztés több milliárd forintos megtakarítást jelent – írták.

Kapcsolódó írásaink

Készül a hivatali kérelem

ĀAz Európai Bizottság áprilisban hozzájárult ahhoz, hogy Paks II. esetében a földmunkákat már a főépület engedélyének megérkezése előtt, jövő év elején elkezdjék