Gazdaság

Elismert online újítások a gazdaság fehérítéséért

Az eddig bevezetett elektronikus szolgáltatások példaértékűek – mondta Varga Mihály

Az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (ekáer), az online pénztárgép és az online számla bevezetése csökkenti a tisztességes adózókkal szembeni versenyhátrányt, és a hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez is – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felderítőkutyáinak és kiképzőiknek nyújtott elismerések átadóján. Szólt arról is, hogy az adóhatóság már 2017 óta mentesíti a lakosságot az adóbevallás elkészítése alól.

Elismert online újítások a gazdaság fehérítéséért
A csalók kiszűrésében megkérdőjelezhetetlen a szolgálati kutyák szerepe
Fotó: MH/Katona László

Az elmúlt években az adószabályozást és az adóhatóság működését átalakították, a lényegi és tartalmi változások révén olyan adóhivatala van Magyarországnak, amely a maga sajátos eszközeivel képes segíteni a gazdaság fejlődését – mondta tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter a NAV felderítőkutyáinak és kiképzőiknek nyújtott elismerések átadóján. Tavaly 39 jól képzett szolgálati kutya közreműködésével mintegy 2300 esetben sikerült jogellenes cselekményt megakadályozni, a lefoglalt áruk piaci értéke több száz millió forintot tesz ki. A miniszter a tárca közleménye szerint leszögezte, hogy a szolgálati kutyák szerepe a csalók kiszűrésében megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor az adóhivatal online újításokkal is küzd a visszaélések ellen. Mint mondta: az ekáer, az online pénztárgép és az online számla bevezetése csökkenti a tisztességes adózókkal szembeni versenyhátrányt és a hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez is. Az elmúlt években bevezetett elektronikus szolgáltatások példaértékűek, és mivel öt év alatt 1400 milliárd forintot hoztak a költségvetésnek, más országok számára is másolandó modellé váltak.

Az adózók egyre inkább az elektronikus eljárásokat választják, például az e-szja-n keresztül idén 1,6 millió adóbevallás érkezett be a NAV-hoz, ami az előző évihez viszonyítva csaknem tízszázalékos emelkedés. A hivatal már 2017 óta mentesíti a lakosságot a legbonyolultabb adminisztrációs kötelezettségétől, így idén mintegy öt és fél millió magánszemély személyijövedelemadó-bevallási tervezetét készítette el. A járvány idején különösen jól látszott, mennyire jó irány volt az elektronikus szolgáltatások fejlesztése, hiszen sokan éltek ezekkel a lehetőségekkel. Közölte: az adóelkerülőkkel és jogsértőkkel szemben szigorúan kell fellépni. A bevezetett eljárások és szabálymódosítások eredményesek voltak, amit az Európai Bizottság is elismert, amikor tavaly azt publikálta, hogy 2017-ről 2018-ra 13,9 százalékról mindössze kilenc százalékra csökkent Magyarországon az adóelkerülés mértéke.

Az adóhatóság munkája mindemellett elengedhetetlen része a magyar állam működésének is, hiszen a központi költségvetés bevételeinek 94 százaléka a NAV-on keresztül érkezik – emelte ki Varga Mihály. Hozzátette, a kormány célja az, hogy vállalkozások helyett 2021-ben már az áfabevallásokat is a NAV ajánlja ki az érintetteknek. Az online számlázás kiterjesztésével jövőre minden ehhez szükséges adat a hivatal rendelkezésére áll.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom