Gazdaság

Jelentős források munkahelyteremtésre

Az állások megőrzését a foglalkoztatás költségeinek támogatásával, a vállalkozások tájékoztatásával, adókönnyítésekkel és adminisztrációs egyszerűsítésekkel segíti a kormány

Összesen több mint 9200 mil­liárd forint értékben hoznak intézkedéseket a munkahelyteremtés és megőrzés céljából 2022-ig, valamint támogatják a kiemelt ágazatok beruházásait és fejlesztéseit. Míg a Diákhitel Plusz a fiatalokat, a bértámogatás a munkavállalókat segíti a válságban.

Jelentős források  munkahelyteremtésre
Palkovics László: Az akcióterv jól szolgálja a válság érintettjeinek megsegítését, a Diákhitel plusz a fiatalokat, a munkahelyvédelmi bértámogatás a munkavállalókat. Több mint tizenkétezer cég nyújtott be kérelmet, ez majd száznyolcvanezer munkavállalót érint
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A munkahelymegőrzést az idén háromszáznyolcvanmilliárd forinttal, míg a munkahelyteremtést 2020 és 2022 között nyolcszáznégymil­liárd forinttal támogatják a gazdasági akcióterven belül – közölte tegnap Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Cégvezetők Csúcstalálkozója – 2020 elnevezésű online videokonferencián. Ismertette, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv második fázisában öt fő területet határoztak meg, amelyen a meghozott intézkedések értéke meghaladja a 9200 milliárd forintot 2020 és 2022 között. A munkahelyek megőrzése és teremtése mellett a kiemelt ágazatok – turizmus, film- és dizájnipar, egészségipar, élelmiszeripar és mezőgazdaság, építőipar, közlekedés és logisztika – megerősítése során 2564 milliárd forintnyi beruházást és fejlesztést valósítanak meg, a vállalkozások számára 2416 milliárd forintnyi kedvezményes hitel- és tőkeforrást teremtenek, a családok és nyugdíjasok védelmére pedig 235 milliárd forintot fordítanak 2022-ig – mondta. Hangsúlyozta, hogy a munkahelyek megőrzését a foglalkoztatás költségeinek támogatásával, a munkaszervezés rugalmasabbá tételével, a vállalkozások tájékoztatásával, valamint adókönnyítésekkel és adminisztrációs egyszerűsítésekkel segítik.

Palkovics László szerint az akcióterv jól szolgálja a válság érintettjeinek megsegítését: a Diákhitel plusz a fiatalokat, a munkahelyvédelmi bértámogatás a munkavállalókat. A bértámogatásra kérelmet benyújtó vállalatok száma meghaladta a tizenkétezret, és mintegy száznyolcvanezer munkavállalót érint. Kiemelte, hogy a munkavállalókat a nyolchetes ingyenes digitalizációs e-learning képzést biztosító Újratervezés program, míg a cégeket a Vállalkozói Információs Portál segíti. Említést tett még a mikro-, kis- és közepes vállalatok modern üzleti és termelési fejlesztéseket támogató Magyar, high-tech, zöld elnevezésű pályázati támogatásáról, amelynek keretösszegét százmilliárd forintra emelték. A versenyképesség-növelő programban a támogatásokat igénybe vevő 806 vállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy 377 milliárd forintnyi beruházást hajt végre a következő hónapokban, ezzel 143 618 munkahelyet védenek meg, ehhez a kormány 169 milliárd forint támogatással járul hozzá – fogalmazott a miniszter.

Magyarország Németországgal karöltve az első helyen áll


A kormány célja, hogy az új, innovatív technológiák alkalmazásában régiós vagy európai szinten élen járjon Magyarország – mondta az innovációs és technológiai miniszter tegnap Csorna közelében, ahol önvezető járművek 5G-technológián alapuló kommunikációját vizsgálják szombatig a speciális szenzorokkal felszerelt intelligens útszakaszon. Palkovics László kiemelte: tavaly jelent meg egy IMF-elemzés, amely az ipari termékek high-tech részarányát vizsgálta, és ebben Magyarország Németországgal karöltve az első helyen áll.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink