Gazdaság

Drágábbak, mégis sokat lehet velük spórolni

Egyre több a környezettudatos vevő a piacon

A jövő évtől csak azok az épületek kaphatják meg Magyarországon a használatbavételi engedélyt, amelyek megfelelnek az Európai Unió energiahatékonysági követelményeinek. A szigorítást a vásárlók kedvezően fogadták.

Drágábbak, mégis sokat lehet velük spórolni
Az energiatakarékosan üzemelő ingatlanok iránt folyamatosan nő a kereslet
Fotó: MH/Katona László

Néhány éve még ritkaságnak számított Magyarországon, ha egy lakóingatlan fejlesztői az energiahatékonyság ígéretével próbálták felkelteni a vevők érdeklődését – derült ki az OTP Ingatlanpont legfrissebb elemzéséből. Mint írták, a fejlesztők legfeljebb azzal tudtak érvelni, hogy a környezetet kímélő technológiai újításoknak köszönhetően lényegesen le lehet majd szorítani a fenntartási költségeket. Mára gyökeresen megváltozott a helyzet, az új építésű ingatlanok piacán egyre több a környezettudatos vásárló, őket az energiahatékonyság mellett az is érdekli, hogy a beruházók milyen technológiai megoldásokat alkalmaznak.

Azok a beruházók, akik a jelenleg építés alatt álló projektjeiket még nem az új energiahatékonysági feltételeket figyelembe véve tervezték, most versenyt futnak az idővel, hogy a használatbavételi engedélyt december 31-éig megkaphassák – írta az elemzésben Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont új építésű projektekért felelős menedzsere. Hozzátette: azoknak viszont, akik megfelelnek a januártól életbe lépő előírásoknak, nem kell aggódniuk. A szigorodó szabályokat teljesítő lakóingatlanok értékesítése a vásárlói igények átalakulása miatt várhatóan sokkal hatékonyabb lesz, és magasabb megtérülést biztosít számukra még akkor is, ha a korszerű zöldtechnológiák alkalmazása növeli az építés költségeit.

A környezettudatos vásárlók azért is hajlandók többet fizetni egy magasabb energiahatékonysági kategóriába sorolt lakásért, mert hosszabb távon jelentős megtakarítást érnek el a fenntartási költségekben. Egy ma átlagosnak mondható, FF energiaosztályú, hetven négyzetméteres ingatlan éves fűtési célú energiafelhasználásának hozzávetőleges költsége kétszázezer forint körül alakul. Egy BB besorolású lakásnál a teljes éves, a fűtésen kívül minden egyebet is tartalmazó energiafogyasztás értéke 85 ezer forint, míg egy AA++ besorolásúnál 25 ezer forintos éves kiadással lehet számolni átlagos fogyasztás mellett.

Kapcsolódó írásaink