Gazdaság

Magas a high-tech aránya a magyar iparbana

Az európai uniós források felhasználásában Magyarországnak a versenyképességet és a konvergenciát kell erősítenie

A kormány gazdaságvédelmi intézkedései segítik a vállalkozásokat a járvány negatív hatásainak kezelésében. A gazdaságfejlesztés azonban nem áll le, ugyanis folyamatban van a 2021–2027-es időszak uniós gazdaságfejlesztési lehetőségeinek tervezése.

A magyar gazdaság sikeréhez szükséges, hogy legyen exportkereslet és versenyképes hazai kínálat – hangsúlyozta tegnap György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában (MKIK). Az államtitkár kifejtette, hogy a magyar iparban magas a high-tech aránya, Dánia után a második legmagasabb nemzetközi szinten, a kormány gazdaságvédelmi akciótervének intézkedései pedig segítik a vállalkozásokat a koronavírus kedvezőtlen gazdasági hatásai­nak mérséklésében. György László elmondta, az akcióterv a tőke- és hiteltörlesztési moratórium bevezetésének köszönhetően jelentős összeget hagy a vállalkozásoknál. Segítséget jelentenek az adó- és járulékkedvezmények, a munkahelyvédelmi bértámogatások, a kutatás–fejlesztésben bevezetett bértámogatás, a munkahelyteremtő bértámogatás, a képzési programok, a beruházásösztönzések, az államilag támogatott kedvezményes tőke- és hitelprogramok, az ellenséges külföldi cégfelvásárlás megakadályozása, a családok védelmében hozott intézkedések – tette hozzá az államtitkár.

Parragh László, az MKIK elnöke arról beszélt, hogy a 2021–2027. évi európai uniós források felhasználásában hazánknak a versenyképességet és a konvergenciát kell erősítenie. Szepesi Balázs, az ITM gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy folyamatban van a 2021–2027-es időszak uniós gazdaságfejlesztési lehetőségeinek terve­zése. Az uniós elképzelések szerint a korábbi időszakhoz képest a finanszírozás átalakulna, operatív programok továbbra is lesznek, de várhatóan a Brüsszelből megszerezhető közvetlen pénzügyi források aránya növe­kedni fog, a tagállami pedig csökken.

Kapcsolódó írásaink