Gazdaság

Tizennyolcezer új munkahelyet teremtett eddig a bértámogatás

György László: Az álláshelyek létesítését célzó intézkedés hetvenezer embernek jelenthet lehetőséget, és nem zárható ki a program bővítése sem

A veszélyhelyzeti intézkedések bevezetése óta június 15-től csökkent először a regisztrált álláskeresők száma, ezt a folyamatot segíti a kormány a bértámogatással. A legtöbb munkahely a turizmus-vendéglátásban és a feldolgozóiparban jött létre.

Tizennyolcezer új munkahelyet teremtett eddig a bértámogatás
György László közölte, a gazdaságvédelmi akcióterv intéz­kedéseivel, mint például a Diák­hitel Plusz és a munkahelyvédelmi bértámogatás, sikerült megcélozni a leg-veszélyeztetettebbeket, többek közt a húsz év alatti fiatalokat
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Eddig tizennyolcezer új munkahelyet teremtettek a bértámogatás­nak köszönhetően és hetvenezer munkahely teremtéséhez elegendő forrás áll rendelkezésre – nyilatkozta tegnap a Magyar Hírlapnak György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján. „Mi azt látjuk, hogy ez megfelelő lesz, de ha a vállalkozásoknak lesz ezentúl is igénye a bővítésre, akkor természetesen fontolóra vesszük a kiterjesztését” – mondta az államtitkár.

György László az álláskeresők számának alakulásával kapcsolatos tájékoztatón bejelentette, a veszélyhelyzeti intézkedések bevezetése óta a június 15-i héten csökkent először a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, mindez munkaerőpiaci fordulatot jelez. A válság kirobbanásakor, a már­cius 16-i héten 281 ezer regisztrált álláskereső volt, számuk a június 8-i hét végére 376 452-re emelkedett, a június 15-i héten a regisztrált álláskeresők száma viszont 255-tel, 376 195-re csökkent. Az államtitkár szerint a javulás a vállalkozásoknak köszönhető, amelyek elkezdtek újra munkavállalókat felvenni, ezt a folyamatot segíti a kormány a munkahelyteremtő bértámogatással. A leg-több új munkahely a turizmus, a vendéglátás, a kiskereskedelem és a feldolgozóipar területén jött létre – emelte ki. György László közölte, a gazdaságvédelmi akcióterv intéz­kedéseivel, mint például a Diák­hitel Plusz és a munkahelyvédelmi bértámogatás, sikerült a legveszélyeztetettebbeket – a fiatalokat, főként a húsz év alattiakat, valamint a húsz és huszonkilenc év közöttie­ket, továbbá a rövidített munka­időbe kényszerülőket – megcé­loz­ni. Az akcióterv sikerességét mutatja, hogy az Európai Unióban Magyar­országon a negyedik legalacsonyabb a munkanélküliség 4,1 százalékos aránnyal, csupán Hollandia, Lengyelország és Csehország áll jobb eredménnyel – ismertette az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink