Gazdaság

Teljesíthetetlen előírások

Az Európai Bizottság felelőtlensége azt eredményezheti, hogy 2022-ben nem lesz jogalap az uniós agrártámogatások kifizetésére, ami az elvesztésükhöz vezethet

A felelőtlen klímacélok már az agrártámogatási rendszert veszélyeztetik Nagy István agrárminiszter szerint.

Teljesíthetetlen előírások
Magyarország elkötelezett a fenntartható mezőgazdasági termelés mellett
Fotó: MH/Katona László

A tagállamok többsége és a társjogalkotó Európai Parlament számára is nyilvánvaló, hogy nincs reális esély az új közös agrárpolitika (KAP) 2022-es elindulására – mondta el a távirati irodának Nagy István agrárminiszter. Az Európai Bizottság (EB) azonban a zöldmegállapodásban előírt teljesíthetetlen környezet- és klímavédelmi célok mielőbbi gazdákra erőltetése miatt blokkolni akarja, hogy olyan szabályozás kerüljön elfogadásra, amely két év átmeneti időszak után csak 2023-ra irányozná elő az új közös agrárpolitika hatálybalépését. A bizottság felelőtlensége azt eredményezheti, hogy 2022-ben nem lesz jogalap az uniós agrártámogatások kifizetésére, ami a források elvesztéséhez vezethet.

Mi elkötelezettek vagyunk a fenn-tartható mezőgazdasági termelés mellett, de megfelelő időt kell biztosítani a jogszabályok elfogadására és az új rendszerre való felkészülésre – mondta Nagy István.

Beszélt arról is, nem felejthetjük el, hogy a KAP-reform részét képező három alapjogszabály elfogadásával még messze nincs kész az új rendszer. Ahhoz még a másodlagos uniós jogforrások és a nemzeti jogszabályok elfogadása, valamint ezek alapján a kifizető ügynökség megfelelő felkészülése is elengedhetetlen. Ezek előfeltételei egymásnak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy mindezzel párhuzamosan kellene kidolgozni és elfogadtatni a bizottsággal az új KAP alapját jelentő tagállami stratégiai terveket, akkor beláthatjuk, hogy mindezt lehetetlennek tűnik 2022. január 1-jére elvégezni. A forrásvesztés elkerülése érdekében elengedhetetlennek látszik, hogy az új KAP 2023-ban induljon el. Mivel a jelenlegi KAP-szabályozás idén év végéig van érvényben, ezért kiemelten fontos egy átmeneti rendelet mielőbbi elfogadása.

Huszonötmilliárd forint többletforrás

Három ütemben kérvényezhető plusztámogatás
 

Megjelentek az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások által igénybe vehető átmeneti támogatásokról szóló miniszteri rendeletek – írta tegnap lapunknak az Agrárminisztérium. A közlemény szerint Nagy István tárcavezető közölte, a kormány huszonötmilliárd forintnyi többletforrást biztosított az agrártárcának. A támogatásra vonatkozó kérelmeket június 29-től, három ütemben lehet majd benyújtani a Magyar Államkincstár elektronikus felületén. Elsőként június 29. és július 12. között a baromfi- és a sertéságazat, az élelmiszeripar szereplői, valamint a kertészek és a halgazdálkodók igényelhetnek. A második ütemben, július 13. és július 27. között a méhészek, az anyajuh- és az anyatehéntartók, a tejhasznúszarvasmarha-tenyésztők és a zöldségtermesztők, majd harmadik körben, július 28. és augusztus 10. között a bortermelők és a lótenyésztők kérelmezhetnek támogatást – tette hozzá.
(HG)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom