Gazdaság

Enyhül a koronavírus munkaerőpiaci hatása

A folyamatok alakulását érdemben befolyásolták a munkahelyek megtartását szolgáló kormányzati intézkedések, 1,2 millió magyar munkavállaló állását sikerült megőrizni

A munkaerőpiac 2020. májusi alakulását mutató adatok alapján a vizsgált időszakban Magyarországon 363 ezer regisztrált álláskereső volt, ami csaknem 110 ezer fős növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az elmúlt tíz évben ugyan jelentősen csökkent az álláskeresők száma, a koronavírus-válság azonban átmenetileg megtörte a javulás lendületét.

Enyhül a koronavírus munkaerőpiaci hatása
Az Orbán-terv keretében meghirdetett munkahelyvédelmi és a munkahelyteremtő bértámogatások eredményessége gyorsan megmutatkozott
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az év ötödik hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,8 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 5,5 százalékos értéket mutatott – derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat májusi adataiból. A legalacsonyabb értékekkel Budapest (2,9 százalék, illetve 2,3 százalék) rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Győr-Moson-Sopron, Pest, Komárom-Esztergom, Csongrád és Fejér megye is.

Az álláskeresők között a májusi zárónapon 173 ezer férfi és 190 ezer nő szerepelt, arányuk 47,6/52,4 százalék volt. A legalacsonyabb iskolai végzettségűek az összes álláskereső csaknem kétötödét teszik ki, a legmagasabb iskolai végzettséggel mindössze 6,6 százalékuk rendelkezett. A munkavállalási korban lévők 5,5 százaléka tartozott az álláskeresők közé. A nyilvántartott álláskeresők 6,4 százaléka volt pályakezdő, a tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévők aránya 12,9 százalék volt. A regisztrált álláskeresők majdnem egyharmada nem rendelkezett semmilyen szakképesítéssel. Idén májusban 2262 személyt érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be. Az adatokból az is kiderül, hogy májusban összesen 75 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a hónap végére csaknem 53 ezer maradt üres, betöltetlen. A kutatott hónapban 19,2 ezer üres álláshelyet jeleztek a vállalkozások, a legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Budapest, Pest és Bács-Kiskun megye területére koncentrálódott, de nagy számban érkeztek bejelentések Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyében is.

A munkaerőpiaci folyamatok alakulását érdemben befolyásolták a munkahelyek megtartását szolgáló kormányzati intézkedések.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében meghirdetett munkahelyvédelmi és a munkahelyteremtő bértámogatások már mintegy kétszázezer embernek segítettek – emlékeztetett az Origo.hu. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ehhez a legutóbbi Kormányinfón hozzátette: az időben meghozott intézkedésekkel 1,2 millió magyar munkavállaló munkahelyének megőrzéséhez járult hozzá a kormány.

Kapcsolódó írásaink