Gazdaság

Csendes hét a tőzsdéken

Hétindító. A jegybank még mindig növekedést vár az idei évre

Az Egyesült Államokban csendes hét elé nézünk a piacokat illetően, a hét a lakáspiac számaival indul, a lakáseladások száma négy százalékkal nőhetett – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Hozzátette, ez a szegmens nem mutat komoly változást, és az Egyesült Államok számíthat arra, hogy V-alakú görbe mintájára lábalhat ki a koronavírus-járvány okozta válságból. Csütörtökön az ipari rendelésállomány júniusi adatai érkeznek. A hatodik hónap kilencszázalékos rendelésállomány-bővülést mutathat az előző hónaphoz képest – mondta az elemző.

Ami az eurózónát illeti, itt a júniusi fogyasztói bizalmi indexszel indul a hét, ez –15,5 pont körül még mindig negatív tartományban van, a térség gazdaságának gyengélkedését jelezve.

Holnap a beszerzési menedzserindexek (BMI) érkeznek, a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex az előző 39,4 pont után ötven pont lehet – ez stabilizációra utal, míg a szolgáltatóipari BMI 44 pont lehet – pozitív tartománynak az ötven pont feletti értékek számítanak. Szerdán Németországból érkezik az ifo üzleti hangulatmutató, ez 84 pont lehet. Idehaza a hét legfontosabb eseménye a jegybank kamatdöntő ülése kedden – Virovácz Péter szerint az egyik legfontosabb, hogy a jegybank még mindig növekedést vár az idei évre, a másik fontos vezérelv a stabil forintárfolyam. Ezek fényében nem várható, hogy a Magyar Nemzeti Bank a kamatokon vagy a monetáris politikán változtasson és várhatóan iránymutatást sem tesz közzé.

A monetáris tanács ülése után hozzák nyilvánosságra a negyedévenként kiadott Inflációs jelentés sarokszámait (a korábbi 3,5 helyett 2,6-2,8 százalékot vár idénre a jegybank), magát a jelentést pedig csütörtökön publikálják.

Kapcsolódó írásaink

Járvány utáni lassú újraéledés

ĀHétindító. A hét közepén kezdődnek az egyeztetések az Európai Unió 750 milliárd eurós keretösszegű, francia–német gazdasági mentőcsomagjának részleteiről

Dőlnek a dominók az eurózónában

ĀHétindító. A járványügyi kiadások miatt hiánnyal zárhatott májusban a hazai államháztartás,az Egyesült Államokban maradhat az alapkamat, és folytatódik az eszközvásárlás