Gazdaság

Nyáron jöhet a megújuló energiák támogatási rendszerének tendere

Akár ötven megawattot közelítő kapacitásig is benyújtható kérelem

Várhatóan júliusban jelenik meg az új tender, amelyben évi nyolcszázmillió forint keretösszeggel lehet majd pályázni bármilyen megújulóenergia-alapú áramtermelési módra. A Megújuló Energiák Támogatási Rendszerének (METÁR) forrásai költséghatékonyan ösztönzik a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést.

Nyáron jöhet a megújuló energiák támogatási rendszerének tendere
A júliusi felhívásban megújuló alapú áramtermelési módra lehet pályázni
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv céljainak elérése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felkérte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt a következő METÁR-tender meghirdetésére. A várhatóan 2020 júliusában megjelenő új felhívásban évi nyolcszázmillió forint keretösszeggel lehet majd pályázni bármilyen megújulóenergia-alapú áramtermelési módra – jelentette be Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. Közleményében hangsúlyozta: a METÁR forrásai költséghatékonyan ösztönzik a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést. A tavasszal lezárult első tender tapasztalatainak összegzését követően emelkedik a meghirdetett energia­mennyiség, az új felhívás évente összesen 390 gigawattóra áramtermelésre nyújt majd támogatást.

Az egy megawatt alatti kategóriában évi negyven gigawattóra mennyiség pályázható. A nagyobb kategória bővül a korábbi kiíráshoz képest, így már akár ötven megawattot közelítő kapacitásig nyújtható be kérelem megújulóenergia-alapú erőmű működtetésére. Az egy és ötven megawatt közötti kategória pályázói részére évente 350 gigawattóra megtermelt energia után adható támogatás. Az azonos tulajdonosi kör által elnyerhető támogatás továbbra is korlátozott lesz,
a kisebb kategóriában évi 15 gigawattóra, a nagyobb csoportban évi 175 gigawattóra a maximálisan támogatható energiamennyiség.

Összesen öt új METÁR-tender meghirdetése várható 2022 augusztuásig. A tervek szerint az új felhívásokat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal félévente írja ki, alkalmanként évi 300–500 gigawattóra közötti megújuló energiamennyiség támogatására. Kaderják Péter szerint az első METÁR tender sikeres volt, költséghatékony és jól tervezhető megvalósítási utat jelölt ki a hosszabb távú célok eléréséhez, amelyek szerint 2022-ig háromezer megawatt, 2030-ig hatezer megawatt napenergia termelőkapacitás valósul meg hazánkban.

Kapcsolódó írásaink

Magyar klímavédelmi fejlesztés a Balkánon

ĀA projektek a megújuló energiaforrások, a vízgazdálkodás, a hulladékkezelés, a városi fenntarthatóság és az erdőgazdálkodás területén segítik az érintett országokat