Gazdaság

Matolcsy: Közös jövő három kontinensnek?

Igaza lehet John Plendernek, amikor kizárja Amerika és Európa japanifikációját (Financial Times, 2020. május 23-24). Valóban, ennek több oka van  - a koronavírus-járvány hatásainak leküzdése, Amerika és Európa társadalmi struktúráinak megmentése és az eurozóna északi és déli tagjai közti törékeny egyensúly érdekében a kormányok és központi bankok erősen fogják használni a fiskális és monetáris szivattyúkat – fogalmaz Matolcsy György legfrissebb írásában.

Matolcsy: Közös jövő három kontinensnek?
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH

A jegybankelnök a novekedes.hu portálon közölt cikkében kiemeli, ez magasabb inflációs rátákat és sokkal magasabb államadósságokat fog eredményezni. Végül a központi bankok kénytelenek lesznek kamatokat emelni, a kormányok pedig visszatérnek a megszorítások politikájához.

Hozzáteszi, ez egy új Bretton Woods-i megállapodást és/vagy egy új Plaza-megállapodást fog eredményezni. Működhet az óriási államadósságok és az elszabaduló infláció kockázata nélkül is. Ugyanaz a jövő Japánnak, az USA-nak és Európának is?

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom