Gazdaság

Két központi intézkedés is élénkítheti a garázspiacot

Az elektromos autók esetében előny, ha a tárolóban is lehet tölteni

A rozsdaövezetek fejlesztését szolgáló kormányzati otthonteremtési program, valamint az elektromos autók vásárlására nyújtott kedvezmények a garázspiacot is élénkíthetik – derült ki az OTP ingatlanpont elemzéséből.

A járvány idején országszerte jelentősen csökkent az autós forgalom, a díjmentessé tett parkolás is visszafogta a garázsok iránti keresletet. Már a járvány elején látni lehetett, hogy különösen a főváros központjában sok konfliktust szült a díjmentes parkolás a máshonnan érkező és az ott lakó autótulajdonosok között – derült ki az OTP Ingatlanpont közleményéből. Az OTP Ingatlanpont szakértője ezért úgy látja, hogy a visszaállás a fizetős rendre várhatóan újra fellendíti a keresletet a garázsok iránt, emellett az autózás zöldítését szolgáló két kormányzati intézkedés is élénkítheti a piacot.

„Az állami támogatási program is segíti az egyre népszerűbb elektromos autók szélesebb körű elterjedését, ettől azonban a forgalom nem csökken, az autózás nem szűnik meg, csak átalakul. A közelmúltban több szolgáltató is fizetőssé tette az e-autók feltöltését, ami miatt egyre több tulajdonos keres olyan garázst, ahol a megfelelően kiépített hálózatból olcsóbban „tankolhatja meg” a kocsiját, mint a töltőállomásokon. Ez pedig akkor is élénkítheti a garázsok iránti keresletet, ha a zöld rendszámos autók a legtöbb helyen ingyen használhatják a ­közterületi parkolókat. – mondta Valkó Dávid vezető elemző.

A városokra szabott, a rozsdaövezetek fejlesztését szolgáló kormányzati otthonteremtési program is feltehetőleg jótékony hatással lesz a garázspiac élénkülésére, hiszen ezek az övezetek közvetlen közelségében nem biztos, hogy van fejlett tömegközlekedési infrastruktúra. Az árakat az elhelyezkedés mellett a méret is meghatározza. Többet kell fizetni azokért a 12-14 négyzetméternél nagyobb járműtárolókért, amelyekben kerti szerszámokat, háztartási eszközöket is lehet tárolni.

Kapcsolódó írásaink