Gazdaság

Jóval nagyobb alaposságot vár a jegybank

Sok pénzmosásgyanús esetet nem jelentettek be a pénzintézetek a hatóságnak

Bírságolt a jegybank, több pénzintézet nem megfelelően működtette belső ellenőrzési és információs rendszerüket, pontatlanul szűrték a gyanús készpénzes ügyleteket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 124,2 millió forint bírságot szabott ki hat hitelintézetre a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzése kapcsán feltárt hiá­nyosságok miatt. A bankok több gyanús ügyletet nem jelentettek be az illetékes hatóságnak, többen nem megfelelően működtették belső ellenőrzési és információs rendszerüket, pontatlanul szűrték a gyanús készpénzes ügyleteket, s hiányoztak a jelentős összegű tranzakciókhoz szükséges vezetői jóváhagyások is. Az MNB témavizsgálatot folytatott le az Erste Bank Hungary Zrt., a K&H Bank Zrt., a MagNet Bank Zrt., az OTP Bank Nyrt., a Sberbank Magyarország Zrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. kereskedelmi bankoknál a jelentős készpénzforgalommal járó tevékenységekhez kapcsolódó pénzmosás-megelőzési kontrollok hatékonyságának ellenőrzésére. A jegybanki ellenőrzés – amely a 2018. január 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át – kiemelten vizsgálta az ezekhez kötődő kockázatok azono­sítását, kezelését, illetve ezen folya­matok szabályozását és az intézményeken belüli ellenőrzését is. Az MNB megállapította, hogy a pénzügyi intézmények több esetben nem jelentették be haladéktalanul – vagy ismételten – az erre kijelölt hatóságnak a pénzmosásra, terrorizmus­finanszírozásra vagy a dolog büntetendő cselekményből való származására utaló, tudomásukra jutott információkat. Több bank esetében a belső ellenőrzési és informatikai rendszerek kapcsán feltárt hiányosságok miatt nem volt megfelelő a jogszabályban előírt szűrési tevékenység, illetve a szűrési riasztásokat nem dolgozták fel határidőben. Elégtelen volt egyes piaci szereplők esetében a (jegybanki rendeletben előírt) megerősített eljárás alá tartozó ügyfelek tízmillió forintot meghaladó ügyleteinek szűrése is.   Az MNB emellett hiányosságokat tapasztalt a belső védelmi vonalak működésével kapcsolatban, a belső szabályzatban meghatározott veze­tő döntését, jóváhagyását igénylő esetekben. Emellett a pénzeszközök forrására vonatkozó információk beszerzésének gyakorlata sem felelt meg a hatályos jogszabályoknak több hitelintézetnél.

Őrizetben a Széchenyi Bank exvezetői

Hosszas nyomozás után egyszerre ütött rajta a rendőrség a csődbe ment Széchenyi Kereskedelmi Bank egykori vezetőin, valamint a bank zavarosnak tűnő tőkeemelésének más résztvevőin, tanácsadóin – értesült az Index.
Az érintettek hozzátartozói azt mesélték másoknak, hogy házkutatást tartottak, iratokat foglaltak le. Mint ismert, a Széchenyi Kereskedelmi Bank bukása nagy visszhangot váltott ki, mert az állam adófizetői pénzből tőkét is emelt
a bankban korábban, és mert előtte hosszú évekig nem volt bankcsőd Magyarországon – emlékeztet a portál. A Fővárosi Főügyészség azt közölte, több mint hatmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó bűnszervezet tagjait vették őrizetbe a nyomozó ügyészek.

Kapcsolódó írásaink