Gazdaság

Magyarország megtartotta versenyképességi pozícióját

Az IMD nemzetközi versenyképességi rangsorában Magyarország a világméretű járvány dacára is megtartotta pozícióját. Hazánk továbbra is vonzó nemzetközi befektetési célpont, a legfontosabb relatív vonzereje: az unió egyik leggyorsabban növekvő gazdasága, a versenyképes adószabályozás és a képzett munkaerő - írja közleményében a Pénzügyminisztérium.

Magyarország megtartotta versenyképességi pozícióját
Magyarország továbbra is vonzó befektetési célpont
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A svájci IMD vezetőképző és gazdaságkutató intézet felmérése a versenyképességi rangsor élére Szingapúrt helyezte, mögötte Svájc és az Dánia szerepel. A rangsorában 2018-hoz képest nem változott Magyarország helyezése: hazánk a 47. helyen áll. Az idei adatokban egyértelműen tükröződnek a közelmúlt gazdasági eredményei és intézkedései: a belgazdaság alfaktorban 5 helyet léptünk előre (a 18. helyre, amely az eddigi legkedvezőbb), ami a gyors növekedésnek és a magas beruházási rátának köszönhető; a nemzetközi befektetések alfaktorban 23 helyezést léptünk előre (a 40. helyre) a javuló működőtőke-bektetési adatoknak köszönhetően; a foglalkoztatás alfaktor 14 helyezésnyi javulása (a 20. helyre, amely az eddigi legkedvezőbb) a növekvő foglalkoztatásnak és a csökkenő munkanélküliségnek köszönhető.

A járvány kitörését megelőzően a magyar gazdaság az Európai Unió egyik leggyorsabban növekvő gazdasága volt, amely egészséges szerkezetben, fegyelmezett költségvetési gazdálkodás és csökkenő államadósság mellett mutatott tartósan magas ütemű növekedést. Most kiemelt cél a koronavírus által okozott gazdasági károk enyhítése és a gazdaság újraindítása, a kormány a tervszerű és célzott gazdaságvédelmi lépésekkel a munkahelyek védelmét, a vállalkozások megmaradását és a családok megélhetését kívánja támogatni - írják.

A célok elérése érdekében folytatja munkáját a Nemzeti Versenyképességi Tanács is, amelynek eddigi munkája révén már több területen sikerült javítani az ország versenyképességén - zárja közleményét a Pénzügyminisztérium.

Kapcsolódó írásaink